Maak kennis met de ondervoorzitter van de VGC-jeugdraad Ajar Bentaha

De Brusselse Ajar Bentaha (ze wordt 25 op 25 februari 2021) is de nieuwe ondervoorzitter bij de VGC-jeugdraad. Ze is gepassioneerd door humanitair werk en internationale relaties gerelateerd tot geopolitiek en ze is maatschappelijk actief. Jeugd en de toekomst zijn twee thema’s die haar heel hard aanspreken. Dat bewijst haar favoriete zin: 'Because we’re the next generation'.

Wat heb je gestudeerd? Ik behaalde mijn ASO-diploma in Humane wetenschappen.
Hoe ben je in Brussel terechtgekomen of Brusselaar in hart en nieren? Ik ben in Anderlecht geboren. Al mijn jeugdherinneringen bevinden zich in Brussel.
Wat doe je in het dagelijkse leven? Ik studeer internationaal ondernemen/bedrijfsmanagement aan Thomas More hogeschool en ik ben sinds kort adviseur bij de Vlaamse jeugdraad. En nu ook ondervoorzitter bij VGC-jeugdraad. Ik schrijf ook graag en ik volg seminaries over persoonlijke ontwikkeling en leadership.

Wat vind je er zo leuk aan? Ik neem deel aan diverse projecten omdat ik er enorm veel van leer en omdat ik er iets mee wil doen. Dat motiveert mij om mij nog meer maatschappelijk in te zetten.
Wat zijn je hobby’s? Lezen, gaan wandelen en reizen. Deelnemen aan diplomatieke simulaties en vrijwilligerswerk.
Wat is je lievelingseten? Ik kan niet kiezen, ik eet graag.
Waarom wou je ondervoorzitter worden? Omdat de jeugd van tegenwoordig belangrijk is voor de toekomst. Brussel zit vol ambitieuze jongeren. Het zou jammer zijn als we het verleden nog eens in de toekomst zouden herhalen. Tijd voor een nieuwe blanco pagina.
Wat zijn je ambities voor de Brusselse jongeren/Brussels jeugdbeleid? Wat moet er beter? Ik kan niet voor elke jongere spreken, maar ik zou veel dingen willen veranderen. Ten eerste de mentaliteit. Mensen moeten meer een 'out of the box' mentaliteit krijgen. In 2021 moeten diversiteit en multiculturaliteit dringend aanvaard worden. Ten tweede, een toekomstperspectief. Ik stel me duizend en één vragen over de toekomst. Corona heeft fundamentele zaken blootgesteld. Ik denk dat het dringend tijd wordt om vastgestelde problemen van het verleden op te lossen en niet meer mee te sleuren naar de toekomst.
Jouw favoriete plekje in Brussel? De Grote markt.
Waar droom je van? Een samenleving waarin we elkaar accepteren en met elkaar kunnen samenleven. Clichés en vooroordelen zijn zo passé.
Waar lig je wakker van? Van existentiële vragen. Ik twijfel soms tussen Hobbes (oorlog van allen tegen allen) en Rousseau (de mens is van nature goed). Ik denk dan na over hun positie. Momenteel heb ik daar nog geen concreet antwoord over. Daarom heb ik filosofie zo graag. Er bestaat nooit een slecht antwoord.
Wat vind je leuk? Lezen, brainstormen en discussiëren, eten en reizen. Ik leer ook graag nieuwe talen, nieuwe culturen, religies en mentaliteiten.
Wat vind je minder leuk? Thuis blijven omwille van Corona. Succes iedereen, het voelt zwaar.
Nog iets dat je kwijt wil? Zorg voor jezelf ! Ik weet dat het momenteel voor iedereen moeilijk is. Sommige voelen zich niet oké en dat kan ik ook begrijpen. Laat deze rare situatie, jouw leven niet verpesten. Denk niet te lang na en laat jouw slechte gedachten jou niet beïnvloeden.