FAQ

Jonger dan 16 jaar

Kinderen of jongeren onder de 16 jaar die naar een Nederlandstalige school gaan, leren Nederlands op school. Het is natuurlijk altijd goed om dat Nederlands ook te oefenen in de vrije tijd via een Nederlandstalige sportclub, jeugdvereniging, ... Vraag informatie over het aanbod in de buurt via de school!
Kinderen of jongeren die niet naar een Nederlandstalige school gaan of graag extra lessen volgen kunnen terecht bij privé-talenscholen met het "kids-logo".

  • Berlitz Center: privé-lessen en online taalcursussen in kleine groepen voor kinderen (4 - 17 jaar)
    Louisalaan 65, 1050 Brussel
    02 649 61 75
  • Call international: intensieve taalstage voor kinderen en jongeren (6 - 17 jaar) tijdens de vakanties en niet-intensieve taalstages elk trimester
    Louisalaan 251, 1050 Brussel
    02 644 95 95, brussels@callinter.com
  • Candy Schools: naschoolse lessen voor kinderen (5 - 13 jaar) tijdens het schooljaar op verschilende locaties in Brussel
    02 344 61 04, candyschools@scarlet.be
  • CLL language centres: taalcurssen die aangepast zijn aan het niveau, aan de behoeftes en de leefwereld van kinderen en jongeren. Tijdens de vakanties en doorheen het jaar.
    Kraainemlaan 61, 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe
    0800 21 332 of 02 771 13 20, bru@cll.be
  • Kiddy & Junior classes: taallessen, taalstages tijdens de vakanties en naschoolse taalateliers voor kinderen en jongeren (3-18 jaar).
    Clovislaan 83, 1000 Brussel
    02 218 39 20 (Anaïs), info@kiddyclasses.net
  • MAB lingua: taallessen voor kinderen (vanaf de leeftijd van 5 jaar). Het aanleren gebeurt spelenderwijs met interactieve spelletjes, verhalen, liedjes ...

    Kommandant Lothairelaan 46, 1040 Etterbeek
    0477 480 920, mablingua@mablingua.be

  • Tutti Frutti: naschoolse taallessen voor kinderen (3 -11 jaar) tijdens het jaar en kampjes tijdens de vakantieperiodes
    immersie kleuter- en basisonderwijs
    Overwinningsstraat 204 of Afrikastraat 27, Sint-Gillis
    02 538 37 43, info@tutti-frutti.be

  • Harutyunyan-Badoyan Language School vzw: taalkampen tijdens de vakanties, gecombineerd met culturele en sportieve activiteiten en taalateliers tijdens het schooljaar (3 - 18 jaar). Je kunt je inschrijven voor drie talen: Nederlands - Frans - Engels.
    Jetse Steenweg 601,1090 Jette
    02 203 76 17, hblanguages@outlook.com
  • Ook in de Brusselse Gemeenschapscentra krijgen kinderen en jongeren de kans om hun Nederlands op een speelse manier te oefenen. Het aanbod vind je op de website van de N22.

 

Vanaf 16 jaar

Jongeren vanaf 16 jaar die Nederlands willen leren of oefenen, krijgen alle informatie bij het Huis van het Nederlands Brussel. Zij helpen je de cursus vinden die het beste bij je past.

Je bent jong en je zit met 1001 vragen. Contacteer dan zeker van deze onderstaande organisaties. Ze helpen je graag verder met je vragen

  • Heb je moeilijkheden met familie, ruzie met vrienden of word je gepest? Wat te doen als je moet blijven zitten? Hoe omgaan met verlegenheid? Heb je vragen over zwangerschap?
    Op www.noknok.be vind je informatie over verschillende onderwerpen, en je kan er ook je eigen verhaal kwijt. De getuigenissen van anderen geven je weer moed en inspiratie om verder te gaan. Per thema krijg je ook een overzicht met gespecialiseerde organisaties die je verder kunnen helpen.
     
  • Last van stress, een dipje, piekeren, slaapproblemen, een depressie …? Blijf niet alleen met je problemen zitten, maar ontdek wat je eraan kan doen via www.fitinjehoofd.be. Hier vind je informatie, oefeningen en tips om een evenwicht te vinden tussen de moeilijkheden in je leven en alles wat je energie geeft.
     
  • Neem zeker ook een kijkje op WAT WAT, een initiatief van De Ambrassade. Je krijgt antwoorden op vragen waar jij als jongere mee zit, zoals: Vanaf welke leeftijd mag ik autorijden? Mag ik pas uitgaan als ik zestien jaar ben? Hoe krijg ik puistjes weg? ... Je krijgt niet-sturende info, zodat je zelf je keuzes kan maken. 
    WAT WAT is een platform van meer dan 80 organisaties (denk aan Awel, Sensoa, VDAB, Publiq, Child Focus, etc.) die jongeren willen informeren en toeleiden naar advies of hulp. 

Andere interessante organisaties waar je met je vragen of problemen terecht kunt:

  • Awel (vroeger de Kinder- en Jongerentelefoon) luistert naar alle kinderen en jongeren met een vraag, een verhaal, een probleem. 
  • Kinderen en jongeren die te maken krijgen met geweld of misbruik, kunnen contact opnemen met Nu praat ik erover.
  • 1712 is een hulplijn voor elke burger (kind, jongere en volwassenen) die vragen heeft over geweld, misbruik en kindermishandeling.
  • Zie je het niet meer zitten of ben je bezorgd om iemand? Neem dan contact op met de zelfmoordlijn.
  • Heb je hulp nodig bij je studies of het blokken? Of heb je concentratieproblemen? Tijdens deze coronatijden is Teleblok open voor iedereen, niet alleen voor studenten.
  • Bij Tele-Onthaal kunnen kinderen en jongeren terecht met al hun vragen en problemen.
  • Heb je nood aan een babbel? Zit je ergens mee in? Voel je je niet goed in je vel? Krijg jij ook migraine van de quarantaine? Het JAC helpt jongeren tussen 12 en 25 jaar met al hun vragen en problemen, van de kleinste tot de grootste. 
  • De DrugLijn is er voor iedereen en voor alle vragen over drank, drugs, pillen, gokken en gamen.
  • Heb je vragen over leren en studeren, studiekeuze, gevoelens of gezondheid? Neem dan contact op met het CLB. Voor leerlingen en ouders.
  • CAW Volwassenenonthaal is er voor iedereen vanaf 18 jaar met een welzijnsvraag.

Elk jaar is de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) op zoek naar jobstudenten voor verschillende functies in de maanden juli, augustus en september. We zoeken diverse profielen: van animatoren tot administratieve medewerkers. Neem zeker in het voorjaar een kijkje op www.vgc.be/vacatures.

  • Jeugdcentrum Aximax

Jeugdcentrum Aximax is een polyvalent jeugdcentrum. Het biedt fantasievolle, lekkere, creatieve, sportieve, stoere … activiteiten voor kinderen en jongeren van kleuter tot tiener aan. Tijdens het schooljaar zijn er ateliers, in de vakanties zijn er speelweken.

Als jobstudent ondersteun je het jeugdcentrum tijdens de zomerperiode. Dit moet je doen: 

  • telefoons beantwoorden
  • inschrijvingen, zaalverhuur verzorgen en betalingen opvolgen
  • gegevens in diverse databanken inbrengen
  • de communicatie van het jeugdcentrum ondersteunen
  • documenten klasseren
  • kinderen onthalen
  • middagtoezicht tijdens de speelweken
  • kinderen op uitstap begeleiden
  • lokalen klaarzetten en materiaal beheren
  • met Microsoft Office op de computer kunnen werken

Vragen of interesse?
Jeugdcentrum  Aximax
John Waterloo Wilsonstraat 19, 1000 Brussel
02 280 45 56
aximax@vgc.be
www.jcaximax.be

  • VGC-speelpleinen

De VGC organiseert Nederlandstalige speelpleinen op verschillende plaatsen in Brussel, voor kleuters , voor kinderen van de lagere school en voor tieners.
De kinderen leven zich in de vakantie uit en doen allerlei toffe activiteiten. Een tocht, een stadsspel, een kampenspel, koken, knutselen, een uitstap, het kan er allemaal!

Een team animatoren en hoofdanimatoren bereidt de activiteiten voor. Zij zorgen ervoor dat er elke dag iets nieuws te doen is, dat alle kinderen zich goed voelen in de groep en dat er voldoende uitdaging en avontuur is. Het maakt niet uit of je studeert of al werkt. Als je kinderen graag enthousiast maakt en hen kan boeien met verhalen en verkleedpartijen, dan zit je zeker goed op het speelplein. Kids animeren is immers jezelf amuseren!

Wil je graag als (hoofd)animator staan op een speelplein?

Het team speelpleinen is altijd op zoek naar enthousiaste jongeren die tijdens de paas- en/of zomervakantie een leuke vakantietijd willen beleven samen met kinderen en medeanimatoren. Er is plaats voor animatoren (vanaf 16 jaar) en hoofdanimatoren (vanaf 18 jaar).
Informatie over de takenpakketten, het profiel, de vereiste attesten en de vergoedingen vind je op www.vgcspeelpleinen.be.

Graag meer info over de VGC-speelpleinen?
VGC  – team speelpleinen
Emile Jacqmainlaan 135, 1000 Brussel
02 563 05 80
speelpleinen@vgc.be
www.vgcspeelpleinen.be

Weet je niet goed hoe je een spel in elkaar steekt of een activiteit voorbereidt? Of heb je nog niet zo veel ervaring met kinderen? Geen paniek! Als je echt een expert wil worden op het vlak van spelen en kinderen, volg dan een cursus animator in het jeugdwerk!  Meer info over de cursussen vind je bij  'Vorming’.

  • VGC-sportdienst

Volg je een sportopleiding, heb je een sportdiploma of heb je al ervaring met lesgeven? Word sportlesgever in het gevarieerde sportaanbod van de VGC-sportdienst (naschoolse sport, sportkampen, lessenreeksen, sportdagen, sportacademie) of trainer in een sportclub.

Heb je wel interesse in lesgeven, maar kan je nog wat inspiratie en tips gebruiken? Volg dan zeker een bijscholing of een erkende cursus sportvorming. Je kan hiervoor een subsidie aanvragen bij de VGC- sportdienst.

Is lesgeven niet echt jouw ding? De sportdienst heeft ook leuke activiteiten waaraan je kan meewerken als vrijwilliger, bijvoorbeeld begeleiden van fietslessen of medewerker bij sportdagen, evenementen en projecten.

Vragen of interesse?
VGC-sportdienst
Emile Jacqmainlaan 135, 1000 Brussel
02 563 05 14
sportdienst@vgc.be
www.sportinbrussel.be

Ben je eerder op zoek naar iets anders? Op de website van Actiris vind je een overzicht van de beschikbare studentenjobs in Brussel. Inschrijven of langsgaan bij Actiris hoeft niet. Je kan rechtstreeks contact opnemen met de werkgever.

Een ander interessant overzicht van studentenjobs vind je bij student@work of jeugdwerkjobs.be.

Hoeveel uren mag je als student werken? Hoe stel je je cv op? Hoe kan je je voorbereiden op een sollicitatie voor een studentenjob? Het Infopunt Jobstudent Brussel helpt jongeren die wonen of studeren in Brussel gratis voor een cv update, sollicitatietips, het student@work-attest en alle andere vragen over studentenjobs.

 

Op www.onderwijsinbrussel.be vind je alle informatie over het uitgebreide onderwijs- en vormingsaanbod in Brussel. Er is een groot netwerk van Nederlandstalig onderwijs en Nederlandstalige opleidingen:

  • ruim 175 basisscholen voor kinderen van 2,5 tot 12 jaar
  • meer dan 45 secundaire scholen voor jongeren van 12 tot 18 jaar
  • hoger onderwijs voor studenten vanaf 18 jaar
  • scholen voor deeltijds kunstonderwijs voor kinderen én volwassenen
  • voor volwassenen zijn er heel wat opleidingen in de centra voor volwassenenonderwijs (CVO).

Heb je hulp nodig om een goede school te kiezen voor je kind? Het Lokaal Overlegplatform Brussel (LOP Brussel) organiseert infomomenten om ouders daarbij te helpen. Je vindt er ook tips om een school te kiezen. 

Wil je je kind inschrijven in een Nederlandstalige basis- of secundaire school?
Informeer je op tijd, want er is een speciale inschrijvingsprocedure. Je vindt alle informatie op Inschrijven in Brussel. Heb je vragen over de inschrijvingsprocedure? Contacteer dan het LOP (Lokaal Overleg Platform) via 02 553 30 20 of lop.brussel@vlaanderen.be.
Heb je hulp nodig bij het aanmelden? Ontdek welke organisaties je kunnen helpen

Wil je graag wat meer info over het Nederlandstalig hoger onderwijs in Brussel? Of ben je op zoek naar een tof kot? Een gezellig cafeetje of een hip feestje? Kijk eens op Brik, de servicedesk voor de studenten in Brussel. Op hun website vind je informatie over de hogescholen en universiteiten, maar ook alles om een goed kot te zoeken, tips voor je vrije tijd en info over vervoer in Brussel, zodat je zeker je weg vindt naar alle hot spots voor studenten!

Wil je graag een opleiding volgen?

  • Ben je ingeschreven als werkzoekende bij Actiris? Wil je leren en werken combineren? Op www.schakelsnaarwerk.be vind je informatie over de Nederlandstalige beroepsopleidingen, inschakelings- en werkervaringsprojecten en begeleiding naar werk in het Brussels Gewest.
  • Ben je nog leerplichtig en wil je liever al doende een vak leren en tijdens je studies werkervaring opdoen? Dan kan je onderwijs volgen in een stelsel van ‘Leren en Werken’. In dat systeem leer je een beroep op de werkvloer, daarnaast volg je les in een Centrum voor Leren en Werken (CLW). Alle contactgegevens van de Centra Leren en Werken vind je op www.onderwijsinbrussel.be en in de scholengids.
  • Leerwinkel Brussel helpt iedereen vanaf 15 jaar met interesse in een Nederlandstalig educatief traject in Brussel. Je kan er terecht voor informatie, begeleiding en oriëntatie. Je vindt er informatie over het Nederlandstalige onderwijs- en opleidingsaanbod in Brussel. Je kan er hulp krijgen bij het maken van een leer- of studiekeuze.
     

    Heb je toch geen antwoord gevonden op je vraag?

    Vul dan het contactformulier in en we antwoorden je zo snel mogelijk.

    Lees hier de privacyverklaring.