Over ons

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest telt meer dan 1,2 miljoen inwoners. 40% van de inwoners zijn jonger dan 30 jaar.  Al die kinderen en jongeren hebben dromen, ideeën en wensen. En die wil de jeugddienst van de VGC helpen realiseren. 

We willen Brusselse kinderen en jongeren sterker maken om hun kansen en talenten maximaal te ontwikkelen en in te zetten ongeacht hun leefomgeving of hun bewegen in deze stad. 

We willen een luisterend oor zijn voor jonge stadsgenoten die een mening hebben over alles wat de leefwereld van kinderen en jongeren aanbelangt.

Samen met de jeugdorganisaties en de jongeren gaan we voor een kwaliteitsvol, laagdrempelig en open vrijetijdsaanbod dat voor zoveel mogelijk kinderen, jongeren en jongvolwassenen beschikbaar en toegankelijk blijft. De jeugdinitiatieven zijn hiervan de voedingsbodem omdat zij onder de vorm van ontmoeting, creativiteit, spel en ontspanning, mensen die jong zijn verenigen.

We zorgen ervoor dat kinderen en jongeren vertegenwoordigd zijn in het beleid en sporen andere beleidsdomeinen waaronder cultuur en sport aan om rekening te houden met kinderen en jongeren.

AXIMAX

Als aanvulling organiseert de jeugddienst ook een vrijetijdsaanbod voor kinderen en jongeren. Misschien heb je al gehoord van Aximax? Aximax is een jeugdcentrum, een open huis waar iedereen welkom is, zowel peuters van 2,5 als jongeren van 14. Ze bieden kinderen en jongeren de fysieke en culturele ruimte om te experimenteren, talenten te ontwikkelen en om zowel binnen als buiten te rennen, fietsen, springen, skaten of klimmen. Tijdens het schooljaar zijn er ateliers, in de vakanties zijn er speelweken. Benieuwd naar het diverse aanbod? Check dan zeker de website van Jeugdcentrum Aximax

Of ben je op zoek naar een duizelingwekkend avontuur? De Axibox is een touwenparcours van meer dan 7 meter hoog. Al klimmend overwin je allerlei hindernissen zoals touwen, trapladders, banden en trapezes. De Axibox is een avontuurlijke en speelse uitdaging voor kinderen van 3 tot 12 jaar. Ook scholen en groepen zijn welkom.

© Kenzo Van Cotthem