Vorming

Algemene vorming voor nieuwe beroepskrachten

Twee keer per jaar organiseert de VGC-jeugddienst een onthaalmoment voor nieuwe professionele medewerkers in de jeugdsector. Tijdens deze algemene vorming krijg je meer informatie over het institutionele landschap van België en de plaats van Brussel en de VGC daarin, uitleg over de werking van de VGC-jeugddienst en kom je te weten wie wat doet bij de VGC-jeugddienst. Het is meteen ook hét moment om collega-jeugdwerkers te ontmoeten en om te netwerken. Naast nieuwe medewerkers zijn ook stagiairs van harte welkom, net als medewerkers die al langer aan de slag zijn en hun kennis willen opfrissen.

Kadervorming

Wil je graag een attest van animator, hoofdanimator of instructeur behalen en ben je op zoek naar een cursus (hoofd)animator, instructeur of andere vorming? Op www.mijnkadervorming.be vind je alle cursussen die in de komende maanden worden georganiseerd. Registreer je op deze site voor alle info over je traject en schrijf je rechtstreeks in bij de vereniging of organisatie die de vorming aanbiedt. Na de cursus is het tijd om de sfeer van het animator, hoofdanimator of instructeur zijn zelf op te snuiven. Een overzicht van alle erkende stageplekken in Vlaanderen en Brussel vind je ook op 'Mijn Kadervorming'.

Heb je je vorming achter de rug? En woon je in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest of heb je een aantoonbare band met een Brusselse organisatie waarvoor de VGC bevoegd is? Dan betaalt de jeugddienst een groot deel van je inschrijvingsgeld terug. Lees meer over kadervormingssubsidies

Ik ben jeugdwerker, jeugddienstmedewerker of gewoon geïnteresseerd in jeugdwerk en jongereninformatie. Waar vind ik vormingen over die thema’s?

  • Bataljong verbindt en inspireert jeugddiensten, jeugdraden  in Vlaanderen en geeft onder andere vormingen. Ze werkt samen met verschillende partners die ook een interessant vormingsaanbod hebben.
  • De Ambrassade, bureau voor jonge zaken, werkt rond jeugd, het jeugdwerk, jeugdinformatie en jeugdbeleid. Ze heeft een uitgebreid en straf aanbod aan diverse vormingen en studiedagen.
  • Mediaraven geeft kinderen, jongeren en hun begeleiders de kans om met media te experimenteren. Ze maken samen video's, programmeren websites, organiseren vormingscursussen en computerkampen en ontwikkelen mediawijze producten.
  • Formaat gaat voor meer en sterker open jeugdwerk (jeugdhuizen, jeugdclubs, jeugdcentra, vindplaatsgericht of outreachend jeugdwerk, pleinwerk ...). Om dit open jeugdwerk te versterken, biedt Formaat een uitgebreid opleidings- en informatieaanbod aan.
  • JINT is het Nationaal Agentschap voor Erasmus+: Youth in Action en het European Solidarity Corps en stimuleert en ondersteunt de internationale uitwisseling en samenwerking van jongeren en jeugdorganisaties.
  • De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS) is de koepel van en voor het speelpleinwerk in Vlaanderen en Brussel. Ze ondersteunt lokale speelpleinwerkingen op maat bij het creëren van een kwalitatief vrijetijdsaanbod voor kinderen.
  • Uit de Marge is het Vlaamse steunpunt voor jeugdwerk en jeugdbeleid met kinderen en jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie. Ze organiseren thematische vormingsactiviteiten die gericht zijn op jeugdwerkers, vrijwilligers en coördinatoren van jeugdwerkorganisaties die met deze doelgroep samenwerken.
  • Demos is het kenniscentrum voor participatie en gelijkheid van kansengroepen aan cultuur, sport en jeugdwerk. Ze doen onderzoek en geven advies aan organisaties en overheden. Demos publiceert boeken, organiseert symposia, workshops, café’s en andere samenkomsten. 
  • JES is een jeugdorganisatie voor alle kinderen en jongeren in Antwerpen, Brussel en Gent. Ze ondersteunen hen op het vlak van vrije tijd, onderwijs, werk, opleiding en welzijn. Ze organiseren zowel vorming voor en door jongeren, als vorming voor professionals.

Ik wil zelf een (kader)vorming organiseren. Hoe pak ik dat aan?

Een mooi initiatief dat we zeker toejuichen! Heb je tips nodig voor een geslaagde (kader)vormingsactiviteit? Doe inspiratie op in de werkvormendatabank van Ambrassade. Hier vind je allerlei methodieken van verschillende jeugdwerkorganisaties.

Op aanvraag

Heb jij een specifieke vormingsvraag? Laat het ons weten.