De Brusselse ketjes konden deze zomer in Neder-Over-Heembeek vrij spelen met water, dankzij Herbronnen.ressources vzw. Deze vereniging van drie Brusselse stedenbouwkundigen (Nele, Henri en Robin) experimenteert met manieren om het Brusselse bronwater, dat vandaag voor het merendeel in de riolering terechtkomt, nuttig te gebruiken. Tijdens dit Playcation-project maakte ze met het bronwater een speelrivier.
Ze werkten hiervoor samen met Plant en Houtgoed en Meow Collective. Plant en Houtgoed heeft heel wat expertise in landschapsaanleg en werkt ook met een "mobiel bos" dat voor installaties in de publieke ruimte gebruikt kan worden. Omdat ze de speelrivier graag een natuurlijke uitstraling wilden geven kwam dat mooi uit. Meow Collective organiseert onder andere creatieve workshops en is ook zelf vaak bezig met projecten in de publieke ruimte. Deze zomer organiseerden ze zelfs nog een ander Playcation project, in Park West. Ze werken met beide organisaties graag samen omdat ze ook op een maatschappelijk geëngageerde manier werken. En dat is voor hun belangrijk. En omdat het vrienden zijn :)
Waarom deden jullie mee met Playcation?
“We hebben in het verleden al een aantal manieren uitgetest om met bronwater om te gaan: een vijver aanleggen (Sint-Joostplein), wandelingen organiseren om ondergronds water "zichtbaar" te maken, panelen plaatsen voor bewustmaking ... Telkens bereikten we een andere doelgroep en had het project ook een heel andere atmosfeer. Dit jaar wilden we experimenteren met het gebruik van bronwater als spelelement, specifiek gericht op kinderen. In de zomer is het heet in de stad. Met water kunnen spelen is dan fantastisch. Playcation kwam daarvoor dus op het juiste moment.
We wilden daarnaast aantonen hoe amusant bronwater kan zijn. Het is schandalig hoe er op dit moment met zoiets kostbaars als water wordt omgegaan in Brussel. We vinden het belangrijk om dat te blijven zeggen. Maar we geloven er sterk in dat die boodschap het best overkomt als je ze op een positieve manier kunt brengen. Bijvoorbeeld door te tonen hoeveel leuker een plek kan worden als je het bronwater, dat er sowieso aanwezig is, ook echt gebruikt in plaats van het naar de riolering te laten wegstromen. De Meudonstraat is een plek die al een tijdje op onze radar staat, omdat het bronwater er heel letterlijk over de straat de riolering in stroomt."
Welke meerwaarde biedt Playcation?
“De zomer vieren in de stad, je werking laten uittesten door spelende kinderen en voor ons ook een nieuwe buurt en haar bewoners leren kennen. Dat geeft toch een vakantiegevoel, zelfs zonder er de stad voor uit te moeten."
Was het project een succes?
“Voor ons was het zeker een succes! We zijn regelmatig eens gaan kijken. Ook om herstellingen uit te voeren aan de speelrivier. We kwamen telkens één of twee gezinnen tegen die speciaal voor de installatie naar daar waren gekomen. Heel mooi was ook dat we iedere keer nieuwe toevoegingen of aanpassingen aan de rivier ontdekten. Na de opbouw hadden we beslist om materialen (klinkers en klei) achter te laten zodat kinderen er ook zelf aan konden bouwen op momenten dat we er niet waren. Het was fantastisch om te zien hoe creatief en grootschalig ze dat aanpakten. Misschien wel het mooiste compliment voor het project: één van de jongens die op het openingsfeest aanwezig was, was zo enthousiast over het project dat hij zijn ouders kon overtuigen om zijn verjaardagsfeestje te laten samenvallen met het slotfeest, waardoor hij met zijn vrienden kon komen spelen. Een drukke plek is het nooit geworden, maar dat hoorde wel bij de charme.”
Uitkijken naar de toekomst
“Er zijn plannen om de straat opnieuw aan te leggen en de stad wil het bronwater daar permanent een plaats ingeven. Wij blijven pushen om het ook als een speelruimte vorm te geven, maar dat is een keuze die uiteindelijk bij de stad ligt. En voor onszelf ... Er zijn al meer dan 200 bronnen geïdentificeerd in Brussel, dus we hebben nog heel wat werk om uit te testen wat je op al die plekken met water kunt doen. Onze toekomstige activiteiten zullen zeker gelijkaardig zijn. In de zin van dat ze telkens met waterbronnen te maken zullen hebben en telkens écht publiek (dus voor iedereen) zijn. Maar of het volgende project opnieuw een speelplek wordt of eerder een zwembad, een schaatsstraat of nog iets helemaal anders ... er zijn zoveel mogelijkheden!"
Tips voor potentiële indieners
“Heb geen schrik om het groots te zien! Voor ons was dit het grootste project dat we al georganiseerd hebben. We doen dit eigenlijk naast onze "echte" jobs. We hebben dus soms getwijfeld of we het niet een beetje te ambitieus hebben aangepakt. Maar uiteindelijk is dat wat zorgt dat het een succes wordt en we zijn heel blij met wat we ervoor hebben teruggekregen."