Nieuw gezicht in het Brusselse jeugdwerk: Camille Keukeleire

Camille Keukeleire is geboren en getogen in Leuven. Na een jaar Criminologie aan de KU Leuven, had ze nood aan een universiteit met kleinere groepen, persoonlijker contact en een focus die meer lag op het praktische. Ze besloot om Agogische Wetenschappen te studeren aan de Vrije Universiteit Brussel. Tijdens deze studies begon haar liefde voor Brussel te groeien. Na haar thesis rond stedelijk burgerschap bij niet-begeleide minderjarige vluchtelingen, ging ze als vrijwilliger aan de slag bij de OKAN-werking van de jeugddienst in Leuven. Na drie maanden werd ze OKAN-leerkracht. Kort daarna startte ze als jongerenwerker en projectmedewerker binnen de OKAN-werking. Haar huidige job is haar eerste job in het Brusselse jeugdwerk.

Wat ga je allemaal doen als projectmedewerker bij BruKet?

“Met BruKet wil ik, samen met JES Brussel, Sonja Erteejee, VGC, Cachet vzw en D'Broej, de brug slaan tussen jeugdhulp en vrije tijd in Brussel. Enerzijds willen we met individuele vrijetijdsvragen van leefgroepen, gezinnen en jongeren aan de slag. Anderzijds gaan we vrijetijds- en jeugdhulp organisaties ondersteunen om drempels binnen de organisatie te (h)erkennen en weg te werken. Tijdens dit project willen we ideeën, ervaringen en adviezen van jongeren verzamelen en oplossingen formuleren vanuit hun perspectief. We dromen er ook van om samen met jongeren van Overkop-huis een toffe vrijetijdstool of landschapstekening te ontwerpen. Al deze ervaringen zullen we verzamelen in beleidsaanbevelingen.” 

Waarom heb je voor deze job gesolliciteerd?

“Bij de jeugddienst van Leuven werkte ik met jonge nieuwkomers (OKAN-jongeren) rond vrije tijd. We boden hen naschoolse activiteiten aan en we ondersteunden de jongeren ook bij hun zoektocht naar een vrijetijdsbesteding. Dat was helemaal niet vanzelfsprekend. Gaandeweg groeide mijn interesse en bewustwording rond de thema’s toegankelijkheid en vrijetijdsdrempels. BruKet sluit daar mooi op aan, maar mét extra uitdagingen: een nieuwe sector/doelgroep (jeugdhulp) én een nieuwe stedelijke context. Let’s go!“

Wat zijn je ambities voor BruKet?

“We hebben veel ambities, maar helaas ook weinig tijd. BruKet is een tijdelijk project dat ontstond vanuit de projectoproep ‘Over Drempels’ van de Vlaamse overheid. Het is een kleine overwinning als we impact hebben op gezinnen en jongeren uit de jeugdhulp. Het project zal geslaagd zijn als jongeren hun weg vinden naar een toffe activiteit, waar ze vroeger niet geraakt zouden zijn, als we organisaties op weg kunnen helpen om toegankelijker te werken en als we de vrijetijdssector en de jeugdhulp met elkaar in contact brengen zodat zij elkaars aanbod beter kennen en begrijpen en daardoor nieuwe samenwerkingen aangaan. En de grootste ambitie: zaadjes planten en bewustzijn creëren zodat organisaties, diensten, collega’s hier verder mee aan de slag gaan na BruKet.“

Waar ben je fier op?

“De laatste tijd kreeg ik van enkele mensen te horen dat ze heel veel hebben aan berichtjes en ondersteunende woorden. Als vriendin durf ik ook wel eens een coachende rol op te nemen, het doet me deugd om te horen dat ik voor sommige mensen een verschil kan maken. Daar ben ik best fier op!“

Wat doe je het liefst in je vrije tijd?

“Muziek spelen! Ik speel accordeon, piano en gitaar. Als ik speel, ben ik het meest in het moment en krijg ik mijn hoofd vaak tot rust. Dat doet deugd, want mijn gedachten gaan in het dagelijkse leven vaak alle kanten op. En als dat dan kan samen met andere mensen, al jammend of al repeterend, nog beter! Daarnaast trek ik ook graag de natuur in.”

Wat is je lievelingseten?

“Zoete aardappelsoep met kokosmelk en een vegetarische lasagne met veel groentjes! Oh, en een ijsje als dessert!” 

Je favoriete plekje in Brussel?

“Deze Brusselse wombocombo in het weekend werkt altijd voor mij: een pannenkoek eten op de Zuidmarkt, rond snuisteren op het Vossenplein en nadien nog even de sfeer opsnuiven in de Marollen!”

Waar droom je van?

“Ik reis heel graag en droom ervan om op reis te vertrekken met mijn accordeon. Tijdens de reis zal muziek centraal staan: op straat spelen, muzikanten leren kennen, nieuwe muziekstijlen ontdekken. Ook droom ik ervan om eens een jaar in de bergen te wonen.”

Waarvan lig je wakker?

“Van de migratiewantoestanden in België. Via mijn zus en enkele vrienden die in de migratiesector werken, hoor ik regelmatig schrijnende verhalen. Die verhalen vinden plaats achter de muren van opvangcentra. We zijn ons veel te weinig bewust van de onmenselijke weg (fysiek en mentaal) die (jonge) nieuwkomers moeten doormaken en afleggen. Ook fiets ik op weg naar JES regelmatig via de brug over het Kanaal waar heel wat nieuwkomers op straat leven. Door mijn vorige job als jongerenwerker voor OKAN, ligt de doelgroep me nauw aan het hart. Deze verhalen en taferelen komen binnen en laten me achter met een kwaad en machteloos gevoel. “

Je lied of quote van het moment?

“Vorig jaar ben ik met de rugzak alleen gaan reizen. Van dag tot dag leven was een les in loslaten en me durven overgeven. Het nummer ‘Between our eyes’ van Yshai Afterman is waarschijnlijk het nummer dat ik het meest afgespeeld heb in die periode, dankzij de onderstaande quote: “Surrender was risky business, but if I wanted to be truly in this, it was overwhelmingly essential.”
Het nummer betekende voor mij een nieuwe levensles. Bovendien hou ik van jazz en van Israëlische muziek. Deze twee stijlen komen mooi samen in dit nummer.”

Ochtendmens of avondmens?

“100% avondmens! Avonden lang rekken en dan ’s ochtends met veel tegenzin en veel te laat uit mijn bed rollen, daar ben ik goed in. “

Nog iets dat je kwijt wilt?

“Ik ben superblij dat ik in een Brusselse context kan werken en de stad vanuit verschillende perspectieven ontdek. Ongelooflijk hoeveel enthousiaste en gemotiveerde mensen ik al heb leren kennen in het Brusselse jeugdwerk en in het jeugdwelzijnswerk en dat op twee maanden tijd, echt geweldig. Dat belooft!”