Collega Sandrine op studiebezoek naar Leeds

Op  stap in Leeds
Van 30 september tot en met 3 oktober bracht collega Sandrine samen met jeugdambtenaren uit 24 steden en gemeenten en 6 partnerorganisaties een bezoek aan het kindvriendelijke Leeds. Een studiebezoek rond het voeren van kindvriendelijk beleid, georganiseerd door Bataljong in samenwerking met Leeds (UK) en met de steun van het Erasmus+ programma van de Europese Unie en JINT.

Andy Lloyd (Leeds children's services department) nam ons vier dagen op sleeptouw in Leeds. We bezochten Manor Wood Primary School, Leeds United Foundation, White Rose Shopping Center en kregen uitleg van Safer Leeds Police Team en de stad Leeds.

Uitdagingen
Leeds ligt in het noorden van het Verenigd Koninkrijk en telt 789.194 inwoners. 24,4% daarvan is jonger dan 20, een behoorlijk aandeel dus. Daarnaast is Leeds een stad met veel diversiteit, een groot aantal nieuwkomers en sociale uitdagingen zoals armoede en criminaliteit. 
 

Child Friendly Leeds
Het kindvriendelijke verhaal in Leeds startte in 2012 met een bezoek van Queen Elisabeth II. Zij lanceerde ‘Child Friendly Leeds’: een actief netwerk van ambassadeurs die zich inzetten om van Leeds de beste stad te maken voor kinderen en jongeren. Of zoals ze het zelf zeggen: “Making Leeds a child friendly city. Putting children and young people at the heart of a compassionate city with a strong economy”.

Vijf doelen
‘Child Friendly Leeds’ is zoals het Vlaamse label ‘Kindvriendelijke Steden en Gemeenten’ gebaseerd op het originele concept van ‘Child Friendly Cities’ van UNICEF. De basis is hetzelfde: kijken naar hoe het in een gemeente of stad is voor kinderen en jongeren om op te groeien én dan kijken naar hoe het beter kan. Leeds formuleerde daarvoor vijf doelen: “We want all our children and young people:
1. to be safe from harm;
2. to do well at all levels of learning and have skills for life;
3. to enjoy healthy lifestyles;
4. to have fun growing up;
5. to be active citizens who feel they have a voice and influence.”

Deze doelen wil de stad bereiken door samen met 750 andere mensen, organisaties, bedrijven én natuurlijk kinderen en jongeren aan de slag te gaan. Leeds doet dat door zelf activiteiten te organiseren, door het werken met een herstelgerichte aanpak aan te moedigen, door kinderen en jongeren kanalen te geven waar ze hun mening kunnen uiten en nog zoveel meer. Nieuwsgierig? Volgende keer meer over hoe ze er concreet te werk gaan!