1000 opinions: Jeugdraad lanceert eerste hulp bij gemeenteraadsverkiezingen voor jongeren

In aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober wil de jeugdraad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) Brusselse jongeren informeren en hen aanmoedigen om hun stem te laten horen. Daarom lanceert de jeugdraad de website www.1000opinions.be. Deze website wil -24-jarigen die voor de eerste maal gaan stemmen, begeleiden naar de verkiezingen.

“Jongeren die de eerste keer moeten stemmen, weten vaak niet altijd waar ze goede informatie kunnen vinden. Als jeugdraad vonden we het onze taak om hen hierin te ondersteunen. 1000opinions.be wil voor jongeren een eerste hulp bij gemeenteraadsverkiezingen zijn“, zegt Naomi Costrop, voorzitter van de VGC-jeugdraad. Interessant om weten is dat de website voorzien is van een luisterknop. Op die manier kunnen ook slechtziende jongeren zich informeren. 

De website bundelt informatie op maat over hoe jongeren moeten stemmen. 1000opinions.be geeft aan waar er acties plaatsvinden die jongeren in contact brengen met de lokale politiek. Tot slot verzamelt de site de jongerenstandpunten van de verschillende politieke partijen.

“Maar het stopt niet bij informatie delen alleen. We willen jongeren en organisaties ook oproepen om  acties te organiseren die jongeren klaarstomen voor de verkiezingen via een debat, een volleybalmatch met politici of iets anders”, gaat Costrop verder. “Daarnaast daagt de Instagram-account van 1000opinions jongeren uit om na te denken over actuele thema’s zoals mobiliteit, politiek, vrije tijd, openbare ruimte, … en hun stem uit te brengen. Op die manier kunnen jongeren de toekomst van hun gemeente proberen mee te bepalen en Brussel te doen bougeren. Ook na de verkiezingen willen we de stem van jongeren laten blijven horen. ” 

“De afgelopen jaren deden we verschillende inspanningen om jonge Brusselaars meer en beter te betrekken bij het beleid: eerst via Karuur, daarna met middelen voor JES en 1000 opinions. Een gemeentebestuur heeft vandaag immers nog altijd een grote impact op het leven van kinderen en jongeren. Omdat burgerschapsvorming op school niet altijd even uitgebreid aan bod komt is het belangrijk dat ook via de jeugdraad, op maat van Brusselse ketten informatie over waar het bij de verkiezingen om draait, terug te vinden is.“ besluit het VGC-collegelid, bevoegd voor jeugd.