Vrijetijdsaanbod in Brussel voor kinderen en jongeren met een beperking

Leeft je kind zich net als alle andere kinderen graag uit, maar vind je geen (aan)gepaste activiteit? In Brussel bieden heel wat organisaties activiteiten aan voor kinderen en jongeren met een beperking.

Daarnaast zijn er ook organisaties die je verder helpen met al je vragen over vrije tijd in Brussel en die samen met jou op zoek gaan naar de ideale activiteit voor je kind. 

Je ontdekt enkele interessante adressen waar kinderen en jongeren met een beperking individueel of samen met hun gezin terechtkunnen voor leuke en aangepaste activiteiten. 

Activiteiten in Brussel

Activiteiten in Brussel

Organisaties die je verder helpen

Organisaties die je verder helpen

Activiteiten voor het hele gezin

Activiteiten voor het hele gezin

Activiteiten in Brussel

Op deze website vind je het Nederlandstalige vrijetijdsaanbod voor de Brusselse jeugd. Je kunt er zoeken op thema (sport, spel, muziek, cultuur ...), leeftijd of locatie. Je vindt er ook activiteiten die openstaan voor kinderen en jongeren met een beperking en activiteiten specifiek voor kinderen en jongeren met een beperking.

Via de zoekmachine bij 'Activiteiten' kun je specifiek op zoek gaan naar activiteiten die ook openstaan voor kinderen en jongeren met een beperking of die enkel bedoeld zijn voor kinderen en jongeren met een beperking. 

Bij elke activiteit staat een omschrijving en praktische informatie die je op weg helpt om te kiezen. Wil je inschrijven of zit je nog met vragen? Telefoneer, mail of surf naar de organisatie die vermeld staat bij de activiteit. Er wordt dan samen bekeken welke aangepaste begeleiding mogelijk is.

Organisaties die je verder helpen met je vragen over vrije tijd

Weet je echt niet welke activiteit het best bij je kind past? Of heb je als ouder toch nog heel wat bezorgdheden en vragen? Deze organisaties helpen je verder met al je vragen over vrije tijd in Brussel en gaan samen met jou op zoek gaan naar de ideale activiteit.

Dienst ondersteuningsplan Vlaams-Brabant en Brussel

De Dienst Ondersteuningsplan (DOP) is een gratis dienst voor personen met een (vermoeden van een) beperking en hun netwerk. DOP ondersteunt hen in wat nodig is om een kwaliteitsvol leven te kunnen leiden. Dit gaat over vragen op vlak van wonen, werk, vrije tijd, ondersteuningsplan, persoonsvolgend budget … 
Vanuit dezelfde organisatie is ook het Brussels Aanmeldingspunt voor Personen met een handicap (BrAP) actief. Het BrAP is een gratis informatie- en doorverwijzingspunt voor alle vragen rond beperking in Brussel. Het BrAP staat open voor mensen met een beperking, hun netwerk en professionelen.

VGC-jeugddienst

De jeugddienst is er om zo veel mogelijk kansen en mogelijkheden te bieden aan Brusselse kinderen en jongeren. Ontmoeting, spel en ontspanning zijn daarbij onmisbaar. De VGC-jeugddienst geeft ondersteuning (financieel, materieel, inhoudelijk) aan jeugdorganisaties of jongeren die jeugd(werk)activiteiten organiseren. Als aanvulling organiseren we ook zelf activiteiten via het jeugdcentrum Aximax. Hun activiteiten staan ook open voor kinderen en jongeren met een beperking.

VGC-sportdienst

De sportdienst wil zoveel mogelijk Brusselaars aan het sporten krijgen, ook personen met een beperking. De sportdienst geeft informatie en ondersteunt (sport)organisaties, maar organiseert ook zelf sportactiviteiten, zowel inclusief als exclusief ((G-)sportlessenreeksen, (G-)sportkampen, (G)sportdagen …). Het volledige sportaanbod in Brussel vind je terug op www.sportinbrussel.be. Heb je vragen? Neem contact op met de consulent G-sport, die je graag verder helpt.

Vrijetijdstrajectbegeleiding

De organisaties Gehandicapten en Solidariteit, Hubbie en Kannet Vlaams-Brabant helpen je graag op weg bij het invullen van je vrije tijd. Zij begeleiden je bij de kennismaking en bij het uitproberen van nieuwe activiteiten. Je kunt bij hen terecht met vragen over elke activiteit. Samen met jou zoeken zij uit wat er allemaal bestaat en wat jou interesseert. De vrijetijdtrajectbegeleiders komen op huisbezoek voor de begeleiding.

Activiteiten voor het gezin

Ben je op zoek naar leuke en aangepaste activiteiten om samen met je kind te doen? Hier vind je enkele interessante adressen waar je terechtkunt.

Brusselse bibliotheken

In bijna elke Brusselse gemeente vind je een Nederlandstalige openbare bibliotheek. De Brusselse bibliotheken hebben een heel ruim aanbod voor kinderen en jongeren en ze hebben ook een interessante verzameling luisterboeken: in gewoon audio-formaat maar ook in Daisy-formaat. Daisy staat voor Digital Accessible Information System en is de wereldwijde standaard voor luisterboeken voor personen met een leesbeperking (blinden, slechtzienden, dyslexie ...). 
Stap naar je bibliotheek voor alle informatie. Of neem een kijkje op de site van de Luisterpuntbibliotheek.

Familiegroep

Tijdens de activiteiten van de Familiegroep krijgen kinderen en jongeren de kans om samen met hun ouders, broers en zussen het bestaande vrijetijdsaanbod te leren kennen. Dat kan een daguitstap met workshops op een kinderboerderij zijn, een theaternamiddag of een initiatie boksen. Vooraf stemt de Familiegroep goed af met de begeleiders van het vrijetijdsaanbod, zodat elk kind en elke jongere plezier beleeft aan de activiteit. Elke maand organiseert de Familiegroep een activiteit, altijd op zondag, behalve in juli en augustus.

 


Snoezelruimte

Snoezelen is het geheel van activiteiten waarbij je (zeker personen met een beperking) tot rust komt, leert en geniet. Snoezelen doe je in een sfeervolle ruimte met een waterbed, een ballenbad en een interactieve vloer. Je kan ook een snoezelkoffer lenen voor thuis.
Je vindt een snoezelruimte bij 't Mankement (Zellik) en Het Balanske (Tielt-Winge). Vooraf reserveren is nodig.

Spelotheek

In een spelotheek kun je speelgoed lenen of er ter plaatse mee spelen. In Brussel zijn er twee specifiek voor kinderen en jongeren met een beperking.
Spelotheek Luape heeft vooral spelmateriaal dat aangepast is voor kinderen met een fysieke en mentale beperking of voor kinderen met ASS. Je bent welkom op woensdag van 14.00 tot 16.30 uur en op zaterdag van 10.00 tot 12.30 uur.
Spelotheek Brailleliga is gespecialiseerd in spelmateriaal voor kinderen met een visuele beperking. Je bent elke dag welkom van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.30 uur (woensdagvoormiddag = gesloten)