Nieuw gezicht in het Brusselse jeugdwerk: Cécile Leclercq


Cécile startte onlangs als jeugdbeleidsmedewerker bij JES. Ze werd 32 jaar geleden geboren in Namen en studeerde Taal- en Letterkunde in Namen en aan de KU Leuven omdat ze gefascineerd is door taal en cultuur. Over hoe taal en cultuur elkaar beïnvloeden, over hoe ze nieuwe horizonten en perspectieven openen en over hoe een taal het mogelijk maakt om mensen van een andere cultuur te ontmoeten. 

Na haar studies ging ze onder andere aan de slag als lerares en als Marketing and Communication Manager bij de bezoekersdienst van het Europees Parlement.
Ze was jaren actief in een jeugdbeweging, nam deel aan verschillende internationale jeugdprogramma's, zette een eigen internationaal uitwisselingsproject voor jongeren op, werkte als lerares met kinderen en jongeren en volgde recent een lerarenopleiding aan de ULB. 

Wat ga je allemaal doen als jeugdbeleidsmedewerker bij JES?

"Als jeugdbeleidsmedewerker bij JES streef ik ernaar om de stem van jongeren, meer bepaald de kwetsbare jongeren, te laten horen zodat ze mee aan een inclusieve, innovatieve, solidaire en duurzame maatschappij kunnen bouwen. Ik ga dat op verschillende manieren doen. Ten eerste als lid van de VGC-jeugdraad. Ten tweede met het opstellen van beleidsparticipatietrajecten rond thema’s die de jongeren nauw aan het hart liggen. Ik ga dit jaar specifiek werken rond de relatie tussen jongeren en de politie en rond de woordvoerderschap van jonge vrouwen. Mijn rol is om platformen te ontwikkelen waar jongeren rond die thema’s kunnen praten en wil ik hun competenties op het vlak van meningsvorming, omgaan met de meningen van anderen, debatteren en het formuleren van aanbevelingen versterken. Samen met hen ga ik dan op zoek naar innovatieve en efficiënte manieren om hun stem bij de juiste actoren te laten horen."

Waarom heb je voor deze job gesolliciteerd?

"Ik wilde met jongeren werken, bijdragen aan de opbouw van een inclusievere en solidaire samenleving, een job doen met een concrete en lokale sociale impact en voor een dynamische organisatie met gemotiveerde mensen werken."

Wat zijn je ambities als jeugdbeleidsmedewerker?

"De competenties en het zelfvertrouwen van jongeren versterken, hen laten zien dat ze ook een stem hebben en dat ze op hun niveau dingen kunnen veranderen. Ik wil dat ze hun rol als actieve burgers herkennen en dat ze aan een samenleving meewerken die met hun noden en wensen meer rekening houdt."

Waar ben je fier op?

"Ik ben fier op Canal It Up, een vzw die ik mee heb opgericht. Deze organisatie engageert zich voor een beter beheer van de waterwegen in Brussel, vooral het kanaal en de Zenne."

Wat vind je vreselijk om te doen?

"Bergop fietsen."

Wat doe je het liefst in je vrije tijd?

"Meerdere dagen trekken en wild kamperen in de bergen, naar verre landen reizen en mensen van andere culturen leren kennen, vreemde talen leren, creatief bezig zijn (naaien, keramiek maken, schilderen ...), voetballen of een hele avond lindy hop dansen."

Wat is je lievelingseten?

"Zelfgemaakte hespenrolletjes met puree en Indische gerechten."

Je favoriete plekje in Brussel?

"De Sint-Gorikshallen op een zondagavond tijdens een lindy hop feestje."

Waar droom je van?

"Van een inclusieve, solidaire en duurzame stad/maatschappij waar mensen elkaar ontmoeten en opnieuw een gemeenschapsgevoel ervaren."

Waarvan lig je wakker?

"Van kansenongelijkheid, in het bijzonder (maar niet enkel) in het onderwijs, van dakloosheid, van de klimaatopwarming, van de afvalproblematiek, van het verlies aan biodiversiteit."

Je lied of quote van het moment?

"'Balade brésilienne' van Gaël Faye (en ook veel andere liedjes van hem)."

Ochtendmens of avondmens?

"Waarschijnlijk eerder een ochtendmens."

We wensen Cécile veel succes en plezier bij haar nieuwe uitdaging.