Welzijn, ket!

 

Elk kind of jongere voelt zich soms niet goed of heeft het moeilijk, maar sommigen lopen tegen net iets meer moeilijkheden aan. We merken dit ook bij onze ketten in het jeugdwerk en het is niet altijd makkelijk om hiermee om te gaan.

Ben jij actief in het jeugdwerk, als vrijwilliger of professional, en weet je soms niet hoe je je kinderen en jongeren verder kan helpen in een moeilijke situatie?
Tijdens Welzijn, ket! laten we jou kennismaken met het jeugdhulplandschap in Brussel. We tonen je de weg naar dit netwerk en hoe je jouw deelnemers via deze weg extra vooruit kan helpen.

Welzijn, ket! vindt plaats op dinsdag 3 mei 2022 in gemeenschapscentrum De Rinck (Dapperheidsplein 7, 1070 Anderlecht).

Het onthaal begint om 14.00 u. Het programma start om 14.30 u. en eindigt om 17.00 u.
Het netwerkmoment en receptie vinden plaats tussen 17.00 u. en 18.30 u. 

PROGRAMMA

14.00 u. Onthaal
14.30 u. Welkomstwoord
15.00 u.

Keuzesessies

 • Werkbezoek aan vzw Tonuso - afdeling De Grote Kom’Aid 
  Tonuso vzw is een centrum voor jeugdhulp voor kinderen, jongeren en gezinnen waar het moeilijk loopt. Het werkbezoek gaat door in één van hun afdelingen in Anderlecht, De Grote Kom-aid. Dit is een residentiële leefgroep voor jongens. Je komt er meer te weten over de werking en over op welke manier er elke dag opnieuw gebouwd wordt aan de toekomst van jongeren.
 • Deontologie in het jeugdwerk: wat kan, mag of moet je doen? VOLZET
  Word jij in je werking soms geconfronteerd met moeilijke vragen van jouw ketten? Of stoot je op gevoelige situaties? Dan stel je je af en toe misschien de vraag hoe je correct handelt als jeugdwerker. Wat kan, mag en moet? Wat is vertrouwelijke informatie? Wat mag of moet ik als jeugdwerker niet doorvertellen? En onder welke voorwaarden? Je leert er in deze werksessie alles over samen met Mohamed van Uit de Marge.
16.00 u.

Keuzesessies

 • Deontologie in het jeugdwerk: wat kan, mag of moet je doen? (vervolg - VOLZET)
 • Hoe kijken jongeren zelf naar het vragen en krijgen van hulp, ontdek het in Cinema Cachet
  Twee jongeren vertellen hun verhaal. Wat hen bindt is dat ze ooit werden begeleid door een voorziening uit de Brusselse jeugdhulpverlening. Ze vertellen wat de hulp voor hen heeft betekend en welke weg ze hebben afgelegd na de jeugdhulp. Natuurlijk zijn er moeilijke momenten en uitdagingen geweest. De jongeren nemen jullie mee in hun verhaal. 
 • Maak kennis met het hulpverleningsaanbod voor kinderen en jongeren en de JAC Bakfiets 
  Het Jeugdhulplandschap kan heel verwarrend zijn. In een korte sessie maak je kennis met de verschillende organisaties die hulp aanbieden aan kinderen en jongeren in Brussel en leer je naar wie je kan doorverwijzen wanneer je merkt dat het niet goed gaat met iemand in je werking.
17.00 u. Start netwerkmoment en receptie

   Praktische informatie

   Inschrijven

   Welzijn, ket! is gratis, maar inschrijven is verplicht. De inschrijvingen staan open tot en met woensdag 27 april.

   Eten en drinken

   Er wordt koffie, thee en water voorzien voor alle deelnemers. De catering tijdens het netwerkmoment en de receptie is vegetarisch.

   Bereikbaarheid

   GC De Rinck is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer via halte Sint-Guido

   • tram 31 en 81
   • bus 46 en 49
   • metro 5

   Er is een fietsenstalling op het Dapperheidsplein en een beperkte stalling op de binnenkoer van het gemeenschapscentrum.
   Er is een Villo-parking voor halte Sint-Guido.

   Corona

   Tijdens het event volgen we de geldende coronamaatregelen.