Ik ben een jongere

Er zijn dit jaar maar liefst vier verschillende verkiezingen op twee verschillende dagen. Vier? Inderdaad! Een overzichtje:

Ben je 16 of 17 jaar? Dan moet je voor de Europese verkiezingen stemmen op 9 juni.
Ben je 18 of ouder? Dan moet je voor alle vier verkiezingen stemmen.
 

Zondag 9 juni Zondag 13 oktober
  • Europese verkiezingen
  • Federale verkiezingen (België)
  • Brusselse en Vlaamse verkiezingen

  • Lokale verkiezingen

Waar kan ik stemmen? Hoe ga ik stemmen? Moet ik gaan stemmen?

Ben je 16 jaar of ouder en heb je de Belgische nationaliteit? Dan ben je verplicht om op 9 juni in jouw stad of gemeente naar het stembureau te gaan. Dat noemen we de opkomstplicht

Verkiezingen zijn een manier om als jongere je stem te laten horen. Bijna 1 miljoen jongeren gaan dit jaar voor het eerst stemmen. Dat is bijna 10% van de stemgerechtigden. Je stem heeft dus een invloed op wie er nu in het parlement komt te zitten. En dat is belangrijk want het zijn de parlementsleden die stemmen over nieuwe wetten. Als je niet gaat stemmen, heb je ook geen invloed op het resultaat.

Bij de verkiezingen komen verschillende politici op. In de maanden vooraf organiseren ze activiteiten om kiezers te overtuigen van hun visie. Je zult dus van bijna elke partij krantjes, brieven of kaarten in je brievenbus krijgen en affiches zien op straat. Daarop lees je inhoudelijke standpunten. Je ziet er ook wie op de lijst van de partij zal staan en wie de lijsttrekker is. Ook op je social media zul je politici zien verschijnen. 

Weet je nog niet op wie je gaat stemmen? Ben je benieuwd welke partij het meest bij jouw standpunten aansluit? Doe dan de jongerenstemtest (van UAntwerpen - UCLouvain - Tree company - VRT NWS - RTBF - Bits of Love).

De Stad Brussel organiseert 2 demonstratiesessies van elektronisch stemmen in mei 2024, specifiek voor jongeren. 

  • 15/05 in het Horizon jongerencentrum (Moorsledestraat 54, 1020 Brussel) van 14 tot 17 u.
  • 22/05 in het Dolto jongerencentrum (Washuisstraat 15/25, 1000 Brussel) van 14 tot 17 u.

Deze oefensessies zijn bestemd voor alle Brusselse inwoners die zich vertrouwd willen maken met het elektronische stemsysteem. Je moet je voor deze sessies niet inschrijven.

Elke stemhokje van een stembureau is uitgerust met een stemcomputer. Je ontvangt van de voorzitter van het kiesbureau een chipkaart, nadat je je oproepingsbrief en identiteitskaart hebt afgegeven. Om je stem uit te brengen steek je eerst de chipkaart in de kaartlezer van de stemmachine. Kies je taal. Dan verschijnen op het beeldscherm het volgnummer en het letterwoord van alle kandidatenlijsten. Je duidt met je vinger de lijst van jouwkeuze aan. Je kan ook blanco stemmen. Je bevestigt je keuze of annuleert je keuze en kiest een nieuwe lijst.

Nadat je een lijst hebt aangeduid, verschijnen voor die lijst de namen en voornamen van de kandidaten op het scherm. Je brengt dan je stem uit door op het scherm te drukken.

Hierna wordt je verzocht je uitgebrachte stem te bevestigen (ermee akkoord gaan) ; zolang je dat niet deed kan je je stem nog wijzigen en een andere lijst met kandidaten kiezen.

Bij de laatste bevestiging drukt de stem computer een stembiljet (papieren bewijsstuk) af. Op dit stembiljet staat (staan) de door de kiezer uitgebrachte stem(men) zowel in de vorm van een barcode als in getypte vorm. Zo kan je controleren of je stem juist werd opgenomen.

Je neemt je chipkaart terug en vouwt je stembiljet dubbel met de bedrukte kant naar binnen, zodat je stem niet zichtbaar is voor anderen, vóór hij het stemhokje verlaat.

Vervolgens geef je je chipkaart terug aan de voorzitter en scant hij, onder toezicht van de voorzitter, de barcode op zijn stembiljet met de elektronische stembus, waarna hij je stembiljet in de gleuf steekt.

Na afloop van de stemming sluit de voorzitter de stembus af en brengt de USB-sticks met de geregistreerde stemmen naar het kantonhoofdbureau dat alle gegevens samenbrengt en de uitslag opmaakt.

Om een geldige stem uit te brengen moet je een aantal regels volgen. 

Je kan op twee manieren stemmen: je kan voor een lijst stemmen of op individuele kandidaten.

  • Als je akkoord gaat met de volgorde van de kandidaten, duid het bolletje bovenaan de lijst aan. Je hebt dan een lijststem uitgebracht. 
  • Als je liever voor één of meerdere specifieke kandidaten stemt, duid dan de bolletjes bij hun naam aan. Dit heet een voorkeurstem.

Blanco stemmen
Wil je niet stemmen? Dan kan je 'blanco' stemmen door 'blanco' aan te duiden op de stemcomputer.

  • Wat is een blanco stem?
    'Blanco' betekent 'leeg'. Als je niet wil stemmen, duid je dus niets aan.

  • Worden blanco stemmen geteld?
    Blanco stemmen worden geteld, voor de statistieken, maar gaan naar niemand.

  • Heeft blanco stemmen een impact?
    Ja, blanco stemmen heeft een impact op de uitslag, ook al gaan blanco stemmen niet rechtstreeks naar iemand.
    Hoe zit dat? Een beetje wiskunde om het uit te leggen🤓:

    • 10 mensen stemmen: 5 mensen stemmen op Partij A, 2 mensen stemmen op Partij B, en 3 mensen stemmen op Partij C. Partij A heeft 50% van de stemmen, Partij B heeft 20% van de stemmen en Partij C heeft 30% van de stemmen.

    • 10 mensen stemmen: 5 mensen stemmen op Partij A, 2 mensen stemmen op Partij B, 2 mensen stemmen op Partij C en 1 iemand stemt blanco.
      Partij A heeft nu 55,5% van de stemmen, Partij B heeft nu 22,2% van de stemmen en Partij C heeft ook 22,2% van de stemmen.
      Evenveel mensen stemmen, en evenveel mensen stemmen op Partij A en Partij B. Toch hebben Partij A en Partij B nu een hogere score dan in het voorbeeld zonder blanco stem. Hoe meer blanco stemmen, hoe groter de impact van de geldige stemmen wordt.

  • Waarom stemmen mensen blanco?
    Er zijn verschillende redenen om blanco te stemmen, bijvoorbeeld omdat je niet weet op wie je wil stemmen en dan liever niet kiest. Maar de meeste mensen die blanco stemmen doen dat uit protest of om een statement te maken: door blanco te stemmen willen ze tonen dat ze niet kiezen voor de partijen die meedoen aan de verkiezingen.

    • Dat kan, maar wees je ervan bewust dat blanco stemmen wel een impact heeft op de uitslag van de partijen.

    • Door blanco te stemmen vergroot je onrechtstreeks de score van de partijen.

  • Ongeldig stemmen
    Als je elektronisch stemt kan je niet ongeldig stemmen.

 

Geen paniek. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je niet kan gaan stemmen: je bent ziek of je hebt een beperking, je zit in het buitenland, je moet werken ...
Indien je niet kan stemmen op de dag van de verkiezingen, zijn er twee opties:

Doe je geen van beide, dan loop je het risico om een geldboete te betalen. 

Enkele weken voor de verkiezingsdag krijg je een brief: de oproepingsbrief. Daarin staat in welk stembureau je moet gaan stemmen. Neem die brief, samen met je identiteitskaart, mee naar het stembureau op 9 juni.

Verlies je je oproepingsbrief? Geen nood. Op de dag van de verkiezingen kun je een kopie van de oproepingsbrief gaan halen op het gemeentehuis en dit tot de sluiting van de stembureaus in je gemeente. In geval van verlies of diefstal van je identiteitskaart moet je zo snel mogelijk naar de politie waar ze je een attest zullen overhandigen. 

Wil je liever info over de verkiezingen in het Frans? Check dan zeker deze websites van

Eens de verkiezingen voorbij zijn en de stemmen zijn geteld, krijgen de politici met de meeste stemmen een plek in het parlement. Naast het parlement wordt er ook een regering gevormd. Dit gebeurt op initiatief van de politieke partijen. Vaak gaan verschillende partijen samenwerken om een regering te vormen. Zij schrijven dan een regeerakkoord en beslissen wie de ministers worden. In dat regeerakkoord staat wat die regering de komende jaren wil doen. Partijen kunnen dus niet al hun ideeën uitvoeren, maar moeten onderhandelen en compromissen sluiten. Die combinatie van partijen zal ervoor zorgen dat ze een meerderheid van zetels heeft in het parlement. Op die manier is de regering er zeker van dat ze de steun van het parlement hebben in het vormen en stemmen van nieuwe wetten uit hun regeerakkoord.

De website 't Is aan u! wil je zo goed mogelijk informeren over de komende verkiezingen.
nws.nws.nws

nws.nws.nws

Instagramkanaal van VRT NWS met nieuws op maat van jou

Op WAT WAT vind je alles over thema's die je als jongere tussen 11 en 24 jaar belangrijk vindt
A.stem.blieft

A.stem.blieft

Hoe werkt politiek écht? Helder uitgelegd door de mensen van het Vlaams Parlement, op maat van jou.
Brussel Kiest

Brussel Kiest

Brussel kiest: jouw gids voor de verkiezingen in Brussel (BRUZZ)
Stem Z
© De Standaard

Stem Z

Stem Z is de nieuwe verkiezingspodcast van de krant De Standaard, voor en door first voters.
Youth Hub

Youth Hub

Kom meer te weten over de rol van het Europees Parlement, ontmoet andere jongeren en ontdek een toekomst vol kansen voor jongeren (de website is enkel beschikbaar in het Engels)
Kiez.nu

Kiez.nu

De Belgische politiek wordt op dit instagramkanaal eenvoudig uitgelegd, speciaal voor en door jongeren. (Gazet van Antwerpen)
Iedere stem telt

Iedere stem telt

Ga naar 'Verkiezingen 2024'.

Alle info over de verkiezingen is gebaseerd op de websites 'tisaanu!, WAT WAT en Binnenlandse Zaken.