Wil je graag als jeugdwerker of als leerkracht in gesprek gaan met jongeren over de verkiezingen? Maar weet je niet hoe?
Wij verzamelden verschillende interactieve spelen en methodieken waarmee je zelf aan de slag kan gaan. Daarnaast zijn er ook workshops die jongeren helpen voorbereiden op de verkiezingen. Je kunt ook één van de vele parlementen bezoeken met je groep of klas.
Spelen
t Is aan u! om te stemmen
t Is aan u! om te stemmen
Een educatief spel over verkiezingen en politiek waarin je groep of klas ontdekt hoe je een mening vormt, keuzes maakt en wat de kracht van je stem is. Je kan het ook gratis downloaden.
Overstemmen
Overstemmen
Een simulatiespel over democratie en inspraak dat de spelers een beter inzicht wil geven in de bevoegdheden van het federaal en het Vlaams parlement.
Gamechanger
Gamechanger
Een tactisch spel waarin moeilijke begrippen als politiek, inspraak, democratie en burgerschap tastbaar worden. Aan de hand van situaties uit het leven van de jongeren ervaren ze dat verandering mogelijk is
Plan B
Plan B
Een simulatiespel dat inzicht geeft in groepsprocessen en actief burgerschap bevordert.
Route Spel
Route Spel
Met dit bordspel ontdek je de impact van de Europese Unie op je eigen leven en maak je kennis met een aantal Europese projecten in je eigen regio.
Workshops
Workshop verkiezingen - VGC-jeugdraad
Workshop verkiezingen - VGC-jeugdraad
Krijg jij vragen van je jongeren? Of juist niet, maar zou je ze graag op een toffe manier willen informeren over de verkiezingen, de partijen of het belang van politiek? De werkgroep verkiezingen van de VGC-jeugdraad stak een leuke workshop in elkaar met verschillende methodieken zodat je op een aangename manier in gesprek kunt gaan met je jongeren.
Verkiezingsworkshop (22.04-17.05)
Verkiezingsworkshop (22.04-17.05)
Tijdens een interactieve workshop leer je samen met een begeleider over het democratisch proces in Brussel, Vlaanderen, België en Europa. Jullie verdiepen zich in politieke campagnes en debatteren onderling over maatschappelijke thema's. Deze workshop kadert binnen de officiële leerdoelen van het secundair onderwijs.
Workshop Fake News (22.04 - 17.05)
Workshop Fake News (22.04 - 17.05)
Op sociale media circuleren valse berichten, foto's en video's gemaakt met artificiële intelligentie. Deze misleidende informatie beïnvloedt onze politieke opinie of voorkeur. Aan de hand van experimenten met AI, deepfakes en motion tracking leer je fake news detecteren en denken ze kritisch na over (sociale) media.
DEMOtour in Brussel
DEMOtour in Brussel
Dit is een zelfstandige activiteit waarmee je Brussel, zijn monumenten en instellingen, op een andere manier ontdekt. In groepjes moet je informatie zoeken, vragen beantwoorden en verschillende opdrachten oplossen in en over instellingen en plaatsen.
Workshop 'Democracity'
Workshop 'Democracity'
Je maakt via een rollenspel kennis met de werking van de democratie. Je ervaart de basisprincipes en de uitdagingen van de representatieve democratie, en leert tegelijk meer over de werking van onze politieke instellingen.
Workshop 'Onderzoeksjournalistiek'
Workshop 'Onderzoeksjournalistiek'
Je wordt journalist(e) voor één dag en onderzoekt een aspect van de Belgische samenleving. Je maakt een videoreportage en interviewt de mensen in de straten van Brussel over deze onderwerpen.
Workshop 'DebatBElut'
Workshop 'DebatBElut'
Je maakt kennis met de geschiedenis van België en ga je op gestructureerde en actieve wijze in debat over maatschappelijke thema's. Je oefent je argumentatievaardigheden in een stellingenspel.
De Democratiefabriek (01.02 - 26.04)
De Democratiefabriek (01.02 - 26.04)
Je wordt ondergedompeld in een aantal situaties, waardoor je moet nadenken, discussiëren en je waarden en meningen in vraag stellen. Je ontdekt ook wie er allemaal deelneemt aan de democratie. Er zijn twee formules: een bezoek aan BELvue met of zonder workshop.
Methodieken - Lesmateriaal
Methodieken
Methodieken
Aan de hand van verschillende methodieken kun je jongeren uitdagen om hun eigen mening te ontdekken en op een duidelijke manier de link te leggen naar politiek
Lesmateriaal
Lesmateriaal
KlasCement bundelt kwalitatief lesmateriaal op maat van leerkrachten
Verkiezingen in de Klas
Verkiezingen in de Klas
Mediawijs bundelt de drie EDUboxen van de VRT samen met nog heel wat boeiende methodieken in een lespakket 'verkiezingen in de klas'
Je kunt met je groep of klas een bezoek brengen aan één van de vele parlementen:
- Prijs: gratis
- Gids: multimediagids
- Reserveren: online of telefonisch +32 2 283 2222
- Toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit, slechtzienden en slechthorenden
- Prijs: gratis
- Gids: ja
- Reserveren: bezoek@senate.be of telefonisch +32 2 501 7355
- Toegankelijk voor rolstoelgebruikers
- Prijs: gratis
- Minimum 15 personen
- Gids: geleid bezoek met een film en mogelijkheid tot gesprek met parlementsleden
- Reserveren: communicatie@parlement.brussels of telefonisch +32 2 549 62 97 / +32 2 549 63 86
- Prijs: gratis
- Minimum 10 en maximum 25 personen
- Gids: ja
- Reserveren: bezoekerscentrum@vlaamsparlement.be
- Niet volledig toegankelijk voor rolstoelgebruikers
Ga terug naar 'Verkiezingen 2024'.