SIRE ontwerpt het nieuwe logo van de VGC-jeugddienst

Op 25 oktober lanceerde de VGC-jeugddienst een nieuwe website met een nieuwe naam: www.jonginbrussel.be. Op die site vind je het Nederlandstalige vrijetijds- en vakantieaanbod voor kinderen en jongeren in Brussel. Bij de vernieuwde website en de nieuwe naam hoort ook een gloednieuw logo. Dat is van de hand van Silke Reyntjens. Zij deed mee aan de oproep die de VGC-jeugddienst begin 2021 verspreidde. Wie is Silke en hoe is dit nieuwe logo ontstaan? Ze vertelt het allemaal zelf in dit interview. 

Tekenen, tekenen en nog eens tekenen

Kun je jezelf even voorstellen?

Silke: “Ik ben 27, ik woon in Brussel en ben oorspronkelijk afkomstig uit Overijse. Daar groeide ik op in een warm gezin, als oudste van drie kinderen. Ik kwam al op vrij jonge leeftijd in contact met kunst en creatie door een tante die kunstenares is en knutselateliers gaf. In mijn vrije tijd ging ik vaak naar deze knutselateliers en als tiener volgde ik tekenles aan de academie. Op school zat ik de hele tijd te droedelen in de les (lacht).  

Ik studeerde Kunstwetenschappen in Leuven en tijdens mijn derde jaar kreeg ik de vraag om totems te onderwerpen voor de scouts van Overijse. Op aanraden van familie en vrienden besloot ik in 2014 om verder te gaan met mijn passie voor tekenen onder de artiestennaam SIRE, afgeleid van mijn initialen: Silke Reyntjens.”

Kunst en kinderen

“Na mijn studies heb ik vrijwilligerswerk gedaan en stages in verschillende cultuurhuizen in Brussel, Mechelen, Leuven en Gent. Ik gaf ook workshops en rondleidingen aan kinderen. In 2019 ging ik als zorgjuf aan de slag in basisschool De Kleurdoos in Brussel. Het jaar daarop verhuisde ik naar Schaarbeek. Ik combineerde mijn job als zorgjuf met freelance werk en een vervanging beeldatelier op de Academie Beeldende Kunsten van Anderlecht. In het voorjaar van 2020 startte ik officieel met SIRE als zelfstandige in bijberoep. Sinds september 2021 werk ik ook als docente Kunstkuur aan de Academie Beeldende Kunsten van Anderlecht. Kunstkuur is een samenwerkingsproject tussen een Brusselse school en de Academie waarbij de leerlingen tijdens de schooluren les volgen op de Academie. Een mooie samenwerking waarbij leerkrachten, leerlingen en ikzelf veel van elkaar leren. Daarnaast startte ik in oktober met een vervanging als leerkracht Kunst & Cultuur aan de Academie. Hierbovenop volg ik momenteel een extra opleiding Beeldverhaal aan LUCA School of Arts.”

“De wereld vertalen naar lijnen en contouren”

Hoe zou je je eigen tekenstijl omschrijven?
Silke: “Ik ontwikkelde door de jaren heen een lineaire stijl met de lijn als essentie. Ik probeer de wereld te vertalen naar lijnen en contouren en ik heb een grote voorliefde voor zwart-witcontrasten. Chinese inkt is mijn favoriete materiaal. Met deze inkt kun je zowel heel fijne als dikke penseelstreken tekenen met vloeiende, organische lijnen als resultaat. Die zie je ook terug in het logo van ‘Jong in Brussel’. Door mijn lijnen om te zetten naar vectoren in Illustrator, maak ik ook gebruik van felle kleuren en behoud ik de inktlijnen. Op die manier speel ik zowel met zwart-wit als met felle kleurcontrasten, iets wat ik vaak doe in mijn werk.”

‘Jong in Brussel’: speelse en vrijgevochten Brusselse ketten

“Ik was jarenlang Chiroleidster en speelpleinanimator in Overijse. En ook in Brussel bleef ik werken met kinderen en jongeren. Door workshops te geven bij verschillende organisaties en als zorgjuf in het Brusselse onderwijs kwam ik in contact met kinderen uit verschillende milieus. In 2020 en 2021 was ik  hoofdanimator op het VGC-speelplein Buiten De Lijntjes.
Door mijn ervaring in het Brusselse jeugdwerk en door als zorgjuf te werken in verschillende scholen en als beeldleerkracht in Anderlecht, ben ik me ervan bewust dat het vrijetijdsaanbod niet voor iedereen even toegankelijk is. Toen ik de oproep zag om het logo van de VGC-jeugddienst in een nieuw jasje te steken, ging ik meteen aan de slag. Ik heb geprobeerd om mijn kleurrijke, stilistische tekenstijl te gebruiken om een herkenbaar en toegankelijk logo te creëren om nog meer Brusselse kinderen te bereiken. Ik heb me bij mijn ontwerp laten inspireren door het leefmilieu van de jongeren en ik probeerde creatief om te springen met de termen ‘spel’, ‘sport’, ‘kunst’, ‘taal’ om zo een aangepaste beeldtaal te creëren. Eigen aan de speelse, maar vrijgevochten Brusselse ketten.”

Toekomst

Wat zijn je dromen voor de toekomst?
Silke: “Ik wil nog meer de autonome kunstpraktijk ontdekken. Soms mis ik de vrijheid om mijn grenzen te verleggen en om nieuwe dingen uit te proberen. Daarom combineer ik sinds dit jaar het lesgeven en freelance werk met een opleiding Beeldverhaal aan LUCA School of Arts. Ik wil naast mijn (theoretisch) diploma Kunstwetenschappen, graag ook een diploma in de Kunsten behalen.

Haar ultieme droom? “Een eigen autonome kunstpraktijk opzetten in combinatie met lesgeven aan de Academie.” Iets waarmee ze al heel goed bezig is, als je het ons vraagt.