Nieuw gezicht in het jeugdwerk: Merijn Van de Geuchte

Merijn is 34 en woont in een deelgemeente van Lokeren. Hij heeft in Gent gestudeerd voor leerkracht: hij mag wiskunde, economie en geschiedenis geven. Maar hij heeft dat nooit gedaan: zijn eerste job was als regionaal medewerker bij Chirojeugd Vlaanderen in Gent. Daarna groeide hij door tot inhoudelijk coördinator van de Chiro in Antwerpen. Die job heeft hij zeven jaar gedaan. Hij focuste daar vooral op de maatschappelijke thema’s van de Chiro: diversiteit, racisme en politiserend werken. In die functie leerde hij JES kennen. Samen met JES zette hij mee de animatorcursus op van Chiro Brussel en JES Brussel in de paasvakantie. Na de Chiro ging hij even aan de slag bij de ngo Broederlijk Delen, hier in Brussel. Hij was er diensthoofd Noord.

Wat ga je doen bij JES?
Ik mag er het team Jeugdwerk en Vrije Tijd begeleiden: het team coachen en mee de strategie van ons team begeleiden. Daarnaast werk ik mee aan het grotere verhaal van JES.

Waarom heb je voor deze job gesolliciteerd?
Ik ken JES als een innoverende organisatie die jongeren wil versterken en voor hen opkomt in alle domeinen van hun ‘zijn’. JES doet dat met een geïntegreerde aanpak, vertrekkend van wat de doelgroep nodig heeft. Daarin experimenteert JES ook volop. Ze komen op voor hun ketten of gasten en voor hun stad. Dat trok me enorm aan. Daarin een rol mogen spelen vind ik een eer. Ik ken JES ook als onvoorspelbaar en met ‘nen hoek af’. Wat ik heel plezant vind.

Wat zijn je ambities als coördinator Jeugdwerk en Vrije Tijd?
Ik vind het wat tricky om daar nu al uitspraken over te doen. Ik hoop vooral eerst JES nog veel beter te leren kennen. En de ambitie of het doel moet altijd de missie van JES zijn: jongeren en kinderen versterken in hun zijn.

Waar ben je trots op?
Ik ben best wel trots op de samenwerking die ik met JES in elkaar mocht steken. Ook op de samenwerking tussen Uit de Marge en Chiro rond jeugdwerk en racisme ben ik best wel trots.

Wat vind je vreselijk om te doen?
Ik maak mijn bed niet zo graag op, net voor ik wil slapen. Dat vind ik vreselijk om te doen.

Wat doe je het liefst in je vrije tijd?
Ik wandel heel veel. Je mag altijd eens mee op stap gaan. Ik ben ook imker en ontmoet graag mensen. Ik kan me ook verliezen op YouTube.

Wat is je lievelingseten?
Vettig: frieten uiteraard. Een kleintje met speciaalsaus (curryketchup), bicky cheese en mammoet mét saus.
Verfijnder (hoewel): zalm gebakken op het vel met puree en dillesaus.

Je favoriete plekje in Brussel?
Ik vind dat Brussel veel fijne plekken heeft, dus ik noem niet graag één plek. Maar ik ben graag op onbekende parels in Brussel zoals de koer van JES, het terras van Chiro Brussel, de binnenkoer van Broederlijk Delen en het terras van Aximax. Ook Parking 58 vond ik heel fijn. En ik zit graag iets te drinken op het terras van het Muziekinstrumentenmuseum. Het Jubelpark vind ik historisch ook boeiend. Ik ben nu wel benieuwd naar jullie favoriete plekjes.

Waar droom je van?
Ik droom van een minder zure samenleving waarin jongeren weer wat jong kunnen zijn.

Waarvan lig je wakker?
Het welzijn van jongeren houdt me wel wakker. De prestatiedruk is erg hoog, op school bijvoorbeeld. Ik zie ook dat jongeren weinig plekken krijgen om zichzelf te zijn. Dat baart me wel zorgen. Daarnaast heeft het coronavirus de jongeren stevig onder druk gezet. Hun jong zijn is wat afgepakt. Corona legt ook heel wat pijnpunten bloot: het gebrek aan open ruimte, hoe zwak hun stem vertegenwoordigd wordt, hoe negatief we naar jongeren kijken (“ze moeten zo niet zagen”, “als ze dan een plekje vinden om te skaten, gaan we er pinnen plaatsen”), racisme en politiegeweld. Ik kan daar nogal kwaad van worden.

Je favoriete quote? 
Die heb ik niet echt, eerlijk gezegd.
Of misschien dit: “Geef tijd aan moeilijk, dan wordt moeilijk makkelijk” van Ish Ait Hamou. Een verwijzing naar de Koran, denk ik. Na moeilijke tijden komen gemakkelijke tijden. Doet me vaak denken aan wat ze zeggen in het Meetjesland waar mijn roots liggen: “Tijd en boterrams.” Om maar te zeggen hoe vaak dingen toch wel universeel zijn.

Je lied van het moment?
‘Kreatur der Nacht’ van Solomun.

Ochtendmens of avondmens?
De twee, maar het liefst avondmens.

Nog iets dat je kwijt wilt?
Hou altijd goed voor ogen voor wie je je job of vrijwilligerswerk doet en waarom.

We wensen Merijn veel succes en plezier met zijn nieuwe uitdaging bij JES.