Nieuw gezicht in het jeugdwerk: Fien Sambaer

Fien startte in september vorig jaar als projectcoördinator bij de jeugd- en gezinsboerderij Het Neerhof. Ze komt oorspronkelijk uit Roeselare (zoals je nog kunt horen) en verhuisde op haar 18de naar Brussel. Fien studeerde illustratie en beeldverhaal aan de LUCA School of Arts. Ze gaf les in het KTA Jette ( publiciteitsgrafiek) en daarna in CVO Brussel (NT2) waardoor ze alle gemeenschapscentra leerde kennen. In 2013 is ze als bredeschoolcoördinator begonnen in basisschool De Kleurdoos en van 2016 tot 2020 werkte ze als onderwijsondersteuner in het OCB.
Daarnaast is ze een Chiromeid in hart en nieren. Sinds haar 6 jaar zat ze bij de Chiro en nog steeds is ze actief bij de oudleiding. Ook zat ze in het jeugdatelier De Durvertjes (een jeugdbeweging waar de focus op kunst en experimenteren ligt. Van beeldende kunst tot theater, muziek …) en was ze daar jaren leidster en hoofdleidster.

Wat doe je als projectcoördinator bij Het Neerhof?
Ik ben vooral bezig met de dagdagelijkse leiding van de boerderij, maar je vindt me ook vaak tussen de dieren of op de akkers.

Hoe kijk je terug op je eerste jaar bij het Neerhof?
Het was een heel intens jaar. Landbouw is iets helemaal nieuw voor mij en ik moet nog heel veel leren. Ik heb het geluk dat ik in een zalig team ben terechtgekomen waar ik de plaats en ruimte krijg om te leren en te groeien. Het was alvast een jaar waar een nieuwe wereld voor mij open ging en waarin ik mocht ontdekken.

Welke ambities heb je voor de volgende jaren?
Ik wil graag dat Brusselaars de boerderij beter leren kennen en dat ze ook nog meer kunnen komen genieten van deze parel. Spring dus maar allemaal op jullie fiets en kom naar hier.

Waar ben je fier op?
Op mijn team. Hoe ze samen werken, naar de wereld kijken, de inzet die ze dagelijks tonen en van de boerderij gemaakt hebben wat het vandaag is.

Wat vind je vreselijk om te doen?
Kuisen. Helaas, sinds ik op Het Neerhof werk en iedere dag met modderschoenen en stro in mijn kleren thuis kom, moet ik nog meer poetsen dan vroeger. In de gang zijn altijd moddersporen en in de badmat plakken strohalmpjes die je er een per een moet uithalen. Mijn kinderen komen ook vaak mee naar de boerderij en dan zijn we met drie die moddersporen achter laten.

Wat doe je het liefst in je vrije tijd?
Lezen, ik ben een alleslezer. Elk genre, elke stijl, dik, dun, waar het ook vandaan komt. Ik lees het. Als ik gestart ben met iets te lezen, kan ik ook niet stoppen, ook al is het heel slecht. Ik moet dus toegeven dat ik ook al heel veel slechte boeken heb gelezen.

Wat is je lievelingseten?
Indisch. Ik ben verzot op hun heerlijke curry’s.

Je favoriete plekje in Brussel?
In Brussel zijn er nog heel veel stukjes natuur die je niet verwacht in een grootstad. Het moeraske in Schaarbeek of het moeras van Jette zijn zalige plekken met fauna en flora die heel zeldzaam zijn.
Ik geniet er ook van als ik langs het kanaal een reiger zie zitten of de jongen van de aalscholver zie vissen.

Waar droom je van?
Oei, wat een vraag. Meestal droom ik niet zo vaak. Ik slaap nogal diep maar als ik droom dan kom ik vaak in knotsgekke situaties terecht. Ik kan mijn dromen ook gemakkelijk onthouden.
Als er mensen in mijn dromen voorkomen dan vertel ik hen dat ook altijd.

Waarvan lig je wakker?
Muggen, brommers die voor mijn raam lawaai maken, blaffende honden ...

Jouw favoriete quote? 
“If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together”.
Ik ben altijd enthousiast en zie overal potentieel. Daarom hangt deze quote van Nelson Mandela al jaren aan mijn computer. Zo vergeet ik niet dat ik een heel team rond mij heb.

Jouw lied van het moment?
‘Feeling Good’ van Nina Simone. Dit lied geeft weer hoe ik me voel het laatste jaar op de boerderij.

Ochtendmens of avondmens?
Absoluut een ochtendmens met ochtendhumeur. Daarom sta ik vroeger op dan mijn familieleden zodat ik op mijn gemak wakker kan worden met een kop koffie, de radio en een boek.

Nog iets dat je kwijt wil?
Een ei.

We wensen Fien nog veel strohalmpjes in de badmat, knotsgekke droomsituaties en veel plezier bij Het Neerhof.