Nieuw gezicht in het Brusselse jeugdwerk: Romal van D'Broej

Romal Khalkhel is 17 en komt uit Afghanistan. Hij woonde in de stad Nangarhar en vluchtte drie jaar geleden voor de taliban. Na een lange voetreis door verschillende landen kwam hij in België terecht. Momenteel volgt Romal een duaal leertraject bij Don Bosco Brussel in Sint-Pieters-Woluwe en D’Broej. Hij gaat halftijds naar school en werkt halftijds in jeugdhuis Centrum West. Hij vindt het geweldig om nieuwe dingen te leren op school en tegelijkertijd ook te werken. Want hij heeft de centjes nodig.

Romal heeft een gevarieerd takenpakket in Centrum West en op Molenwest. Hij schildert, doet klusjes en werkt met een team van andere jongens. Hij ontmoet graag nieuwe mensen, met wie hij kan werken. Hij houdt van de warme, menselijke en vriendelijke sfeer op zijn werkplek. Romal houdt het meeste van schilderen en vindt het fijn dat hij zoveel kan bijleren.

Hij is nog niet zo lang met de opleiding bezig. Hij ontdekt vooral heel veel nieuwe dingen, en voelt zich hier zoals in een familie. Hij weet nog niet zo duidelijk wat hij voor de toekomst wil: “Ik denk vooral veel na en hoop hier nuttig te zijn.”

Hij is trots op het feit dat hij een diploma Nederlands heeft behaald via OKAN (Onthaalonderwijs voor Anderstalige Nieuwkomers) en dat hij al behoorlijk goed Nederlands kan spreken. Hij is ook heel blij en trots dat hij mocht deelnemen aan de feestmomenten van D’Broej, dat hij geïnterviewd wordt en dat hij tijdens de vakantie een studentenjob heeft gedaan.

Hij doet alles graag, en hij zou het heel jammer vinden om hier niet verder te kunnen groeien. Hij wacht al lang op een antwoord in het kader van zijn procedure en dat vindt hij vreselijk.

In zijn vrije tijd doet hij veel aan sport, gaat hij met vrienden naar Brussel of naar een andere stad en geniet hij van lekker eten. Hij eet heel graag couscous met groenten en vlees, frietjes, fastfood en taco’s. Hij vindt het ook fantastisch om nieuwe mensen te leren kennen en tijd met hen door te brengen.

Het Atomium vindt hij een prachtig, groot en indrukwekkend monument. Hij houdt van de Grote Markt omdat daar heel veel mensen samenkomen. Daarnaast houdt hij van kunst en van mooie dingen.

Romal wil hier heel graag blijven werken en hij wil vooral in orde zijn met zijn papieren. Hij kijkt ernaar uit om rustig verder te leven, zonder problemen. Hij wil graag dat alles in orde is met zijn familie en hij droomt ervan om te genieten van het leven, samen met zijn vrienden.

Hij ligt wakker van zijn procedure en hij hoopt op een positief antwoord. Daarnaast ligt hij ook wakker van de situatie in Afghanistan, zeker als hij de beelden ziet op tv.

Muziek is belangrijk voor Romal. Hij luistert naar rap, Urdu-muziek, traditionele muziek in het Pashtu en Meghab in het Dari. Zijn favoriete Engelstalig lied is “Come down my baby”.