Nieuw gezicht in het Brusselse jeugdwerk: Deborah Smets

Vierentwintig jaar geleden werd Deborah geboren in Leuven. Tijdens haar tienerjaren heeft ze heel veel getwijfeld over haar studiekeuze. Uiteindelijk koos ze voor Agogische Wetenschappen, een richting waarin veel van haar interesses samenkwamen.

Ongeveer zeven jaar geleden verhuisde ze naar Brussel, een stap die haar enorm heeft doen groeien op verschillende vlakken. Na een eerste werkervaring bij Publiq, startte ze onlangs als tienerwerker voor de gemeente Sint-Gillis, waar ze momenteel ook heel erg graag woont. Naast haar vaste werkuren kun je haar vinden in de keuken of achter de toog van de Ancienne Belgique, waar ze regelmatig bijklust.

Wat ga je allemaal doen als tienerwerker bij de gemeente Sint-Gillis?
“Als tienerwerker zorg ik ervoor dat tieners van een kwaliteitsvol Nederlandstalig aanbod kunnen genieten. Dat gaat van het praktisch regelen van de parkourlessen en het videoatelier tot het organiseren van kampen en stages en het zoeken van vrijwilligers.
Ik wil het bestaande project voortzetten, en daarnaast kijk ik naar de huidige noden en behoeften van de tieners om van daaruit projecten te kunnen realiseren.”

Waarom heb je voor deze job gesolliciteerd?
“Deze job vat goed samen waarom ik ervoor gekozen heb om agogiek te studeren. Het is een uitdagende job die veel voldoening geeft. Daarnaast is het fijn om buurtwerk te doen in de wijk waar ik zelf woon.”

Wat zijn je ambities als tienerwerker?
“Ervoor zorgen dat de tieners in Sint-Gillis hun gading en weg vinden naar het aanbod. Ik hoop hen te helpen om hun talenten optimaal te ontdekken en te ontwikkelen.”

Waar ben je fier op?
"Ik ben vrij bescheiden maar ik ben wel trots op het feit dat ik enkele jaren geleden mijn droom heb nagejaagd door een semester in Brazilië te gaan studeren, het geboorteland van mijn mama. Bij aankomst sprak ik geen woord Portugees. Dat ik nu eindelijk conversaties kan voeren met mijn Braziliaanse oma, maakt me heel erg gelukkig.

Dankzij de ‘Kom uit je Kot’-subsidie van de VGC heb ik enkele jaren geleden met een goede vriend een evenement kunnen realiseren dat een fijn vervolg heeft gekregen. Onder de naam ‘Feira’ organiseerden we een tweede- en eerstehandsmarkt in combinatie met optredens en dj-sets. We hebben drie edities georganiseerd, waarvan eentje op de kaai aan KANAL. Aan die dag heb ik nog steeds hele mooie herinneringen."

Wat doe je het liefst in je vrije tijd?
"Rondwandelen in de stad, naar optredens of voorstellingen gaan en iets eten in een van de ontelbare goede restaurants die onze hoofdstad rijk is."

Je favoriete plekje in Brussel?
“Ik ga heel graag naar het Poelaertplein. Om iets te drinken met vrienden terwijl we bijpraten, om te dansen tijdens een open air maar ook om even mijn hoofd leeg te maken.”

Waar droom je van?
“Een onverdeeld Brussel of een onverdeelde wereld tout court. En een beetje meer perspectief in deze bizarre en onvoorspelbare tijden.”

Waarvan lig je wakker?
“De klimaatcrisis, de groeiende polarisatie binnen de samenleving en de manier waarop we daardoor soms met elkaar omgaan.”

Je lied van het moment?
“’Ampersand’ van Meetsysteem en Victor De Roo weerklinkt de afgelopen tijd wel regelmatig door mijn koptelefoon.”

Ochtendmens of avondmens?
“Absoluut een avondmens. Hoewel ik er soms enorm van kan genieten om heel vroeg op te staan.”

Nog iets dat je kwijt wil?
“Ik hoop velen van jullie te kunnen ontmoeten en misschien samen in de toekomst een project op poten te zetten!”

We wensen Deborah veel succes en plezier met haar nieuwe uitdaging.