BOA staat voor ‘Buitenschoolse Opvang en Activiteiten’. De Vlaamse overheid wil een geïntegreerd aanbod van buitenschoolse opvang en activiteiten voor alle kinderen tot en met 12 jaar en hun gezinnen. In Brussel krijgt de VGC de regierol. De VGC-diensten Onderwijs, Gezin, Welzijn, Cultuur, Jeugd, Sport en Stedelijk Beleid zullen daarvoor intensief samenwerken.
Collega’s Matilde (entiteit Gezin) en Sandrine (jeugddienst) zijn sinds kort de BOA-medewerkers in de VGC.
Matilde, 30 jaar, woont in Sint-Jans-Molenbeek. Ze studeerde Sociologie en Overheidsmanagement en -beleid aan de KU Leuven. Ze werkte eerder bij CAW Brussel als stafmedewerker. Daarna ging ze aan de slag als project- en subsidieverantwoordelijke bij de entiteit Gezin in de algemene directie Welzijn, Gezondheid en Gezin van de VGC. Ook Sandrine, 28 jaar, woont in Sint-Jans-Molenbeek. Ze studeerde eerst Gezinswetenschappen en daarna Agogische wetenschappen. Voor ze BOA-medewerker werd, ondersteunde ze de bibliotheken rond het thema jongeren en werkte ze binnen de VGC-jeugddienst rond kind- en jeugdvriendelijkheid.
Waarom wilden jullie graag BOA-medewerker worden?
(Matilde) “Ik werkte hiervoor al binnen de entiteit Gezin. Ik wist dus wat geïntegreerd gezinsbeleid inhield en ook dat het mij veel energie geeft om me mee in te zetten voor de Brusselse kinderen en gezinnen. Daarnaast heb ik ook in gewerkt binnen de kinderopvangsector gewerkt. Mijn eerste job was locatieverantwoordelijke van een IBO in het centrum van Brussel waardoor ik de praktijk ken. Ik kwam toen al in aanraking met het (relatief nieuwe) BOA-decreet.
(Sandrine) “Ik heb zelf een dochter van bijna 3 jaar. Ik vind het leuk dat ik mee kan werken aan iets wat ook op haar impact zal hebben. Het BOA-decreet is voor mij geen ver-van-mijn-bed show, maar net heel dichtbij. Ook het samenwerken met andere beleidsdomeinen sprak me echt aan: hoe kunnen we samenwerken om kinderen een fijne vrije tijd te bezorgen?”
Wat zijn jullie ambities?
“Dat Brusselse ketjes zich goed voelen, ook na de schooluren, en dat ze keuzevrijheid ervaren en daarbij speel- en ontwikkelingskansen krijgen. Dat Brussel op die manier een kindvriendelijke stad wordt waar het voor alle kinderen fijn opgroeien is.”
Wat gaan jullie de komende maanden precies doen?
“Op dit moment zijn we verschillende plaatsbezoeken aan het doen. Zowel naar andere steden als binnen Brussel. We willen in kaart brengen wat er goed en minder goed werkt, maar ook wat de noden en verwachtingen rond BOA zijn.”
Nog iets dat jullie kwijt willen?
“We kijken ernaar uit om erin te vliegen!”