Doe mee met de 'Week tegen Pesten'

“EEN JAAR LANG TEGEN PESTEN”

Tijdens de 18de Vlaamse Week tegen Pesten (van 10 t.e.m. 17 februari 2023) wilt het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten iedereen engageren om zich een heel jaar lang in te zetten tegen pesten.  Dit door in te zetten op beleid, vormingen, … Zo zijn er verschillende bouwstenen ontworpen voor een goed antipestbeleid. Bij elke bouwsteen staat er een voorbeeldopdrachtje dat helpt bij het voorkomen of aanpakken van pesten. Zo geven we pesten samen een heel jaar geen kans! #eenjaarlangtegenpesten.

De VGC zet haar schouders mee onder deze campagne en daagt kinderen, jongeren en begeleiders uit om … 

  • Meer oog en oor te hebben voor pestsituaties 
  • Samen leuke, creatieve initiatieven te ontwikkelen die bijdragen tot respect, verdraagzaamheid, dialoog en samenwerking. In de klas, op school, in de buurt, in de sportclub, in de jeugdvereniging, online …  

Breng jouw actie tegen pesten in beeld!

Organiseer je tussen 10 en 17 februari een leuke actie tegen pesten? Laat ons dan tegen 13 januari zeker iets weten via weektegenpesten@vgc.be. Wij komen graag eens langs om jullie activiteit in de kijker te zetten.

Bestel jouw campagnemateriaal

Nood aan inspiratie? Neem dan een kijkje op de site van 'Kies Kleur tegen Pesten'. Je vindt er actiefiches en campagnemateriaal op maat van jouw vereniging. Het campagnemateriaal kan je via de VGC gratis bestellen. Geef ons het gewenste materiaal en aantallen door via weektegenpesten@vgc.be, tegen 13 januari.

Vorming Time Out tegen Pesten

Tijdens de 'Week tegen Pesten' organiseert het Centrum Ethiek in de Sport (ICES) een vorming over pesten. Deze vorming richt zich naar iedereen die betrokken is bij activiteiten voor kinderen en jongeren, meer specifiek naar de organisatoren van de activiteiten. Tijdens de vorming ‘Time Out tegen Pesten’ kom je te weten hoe je een pestvrije omgeving kan creëren en gaan we samen op zoek naar een positief antwoord op pestgedrag. De vorming staat stil bij wat pestgedrag is, hoe het ontstaat, wat de risicofactoren zijn en wat de impact is voor diegene die slachtoffer is van pesten.

Praktisch:

Wij Pestvrij

Tumult en Centrum Ethiek in de Sport (ICES) slaan de handen in elkaar om in 2023 via een wedstrijd een straf antipestbeleid te installeren in minstens één jeugdvereniging en minstens één sportclub. Dat doen we met financiële ondersteuning van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten. Ons initiatief heet ‘Wij Pestvrij’, een toolkit én wedstrijd voor jeugdverenigingen en sportclubs. De toolkit zal gratis te downloaden zijn, maar daarop is het nog even wachten. De wedstrijd lanceren we nu al. Want we zouden graag al in de kerstvakantie de winnaars van 2023 kiezen.

Long story short | Het Centrum Ethiek in de Sport (ICES) en Tumult willen een antwoord bieden voor dit probleem: “Er komt al zoveel kijken bij een engagement als trainer of jeugdleider, waar vinden we de tijd en kennis om ook samen rond pesten aan de slag te gaan?” Met ‘Wij Pestvrij’ creëren jullie een doeltreffend antipestbeleid voor jullie vereniging dat haalbaar is binnen zo’n (vrijwillig) engagement.

Wat valt er te winnen?

  • 5 begeleide workshops (min. 2 uur) t.w.v. 1.000 euro
  • Een bon voor 250 euro aan spelmateriaal
  • Last-but-not-least: een sterk onderbouwd antipestbeleid voor de toekomst

Misschien zijn jullie zelf kandidaat? Wij hopen alvast van wel. Kijk snel op wijpestvrij.be en bespreek met jullie begeleidingsploeg of jullie dit jaar deelnemen. Deadline voor kandidaatstellingen: 21 december.