De grootste Brusselse wafel ter wereld vind je op het Jacques Francksquare

De Jacques Francksquare in Sint-Gillis werd enkele jaren terug heraangelegd en heeft sindsdien een terrein met twee basketbalvelden en een voetbalveld met enthousiaste gebruikers. Toch leven er vragen over die heraanleg bij omwonenden. Hoe kan je het plein opvrolijken? Hoe kan je het terrein aantrekkelijker maken voor andere leeftijden en voor meisjes?
Kunstenares Katrien Vanderlinden nam de handschoen op. Deze illustrator en art director maakte eerder al street art die hoge ogen gooide in de nationale en internationale pers, zoals haar hypecourts in Aalst en Berlijn. In Sint-Gillis gooide ze het echter over een andere boeg: het voetbalveld wordt overschilderd in een Brusselse wafel, met een toef slagroom op de middenstip.

De subsidie aan de kunstenaar kadert in het VGC-project Playcation, een experiment rond speel- en sportimpulsen. De Vlaamse Gemeenschapscommissie wil van Brussel een stad maken waar ruimte is voor vrij spelen in de buurt, 365 dagen per jaar. De VGC zocht partners en plekken voor vrij spel.

Deze vloerschildering werd gerealiseerd samen met jongeren uit de wijk en met de jeugddienst van de gemeente Sint-Gillis. Zes jonge buren schilderden elke dag mee. Het kunstwerk is opgevat als een tijdelijke interventie en zal geleidelijk verdwijnen. Snel gaan kijken is de boodschap, voor de wafel helemaal op is.

Meer info over Playcation vind je op playcation.brussels.